Yaklaşık 100 ülkeden 5 bine yakın sporcu ve teknik ekibin katılması beklenen Oyunlarda 7 dalda 15 kış sporu yer alacak. PyeongChang 2018’de Alp Disiplini, Artistik Buz Pateni, Biatlon, Bobsleigh, Buz Hokeyi, Curling, Kayakla Atlama, Kayaklı Koşu, Kısa Mesafe Sürat Pateni, Kızak, Kuzey Disiplini, Serbest Stil Kayak, Skeleton, Snowboard ve Sürat Pateni dallarında müsabakalar düzenlenecek.

Alp Disiplini
Kar üzerinde kayaklarla birlikte yapılan, kapılardan geçerek en hızlı aşağıya inmenin temel olduğu bir yarışmadır. Dört önemli disiplin vardır. Bunlar; Slalom (SL), büyük slalom (GS), super büyük slalom (super-G) ve iniş yarışlarıdır.

Artistik Buz Pateni
Bireysel, çift ya da grup olarak buz üstünde dönüşatlayışkaldırış, adım dizisi gibi hareketlerin yapıldığı bir olimpiyat sporudur. Yarışmalarda müzik eşliğinde, yapılacak dansın ya da gösterinin konusuna uygun kostümlerle gerçekleştirilir. Sporun uluslararası yönetim organı International Skating Union kısa adıyla ISU'dur.

Biatlon
Kayaklı koşu ile tüfekli atışın bir araya getirildiği kış sporudur. Sporun 18. yüzyıl İskandinavya'sına dayanan askeri kökenleri vardır; Askerlerin uzun Norveç ve İsveç'in sınır arasında devriye gezerken iyi nişan almaları ve hızlı kayabilmeleri gerekiyordu. Bireysel, sprint, takım, takip ve toplu çıkış etkinlikleri vardır. Tüm engebeli parkurlardaki turlarda, yarışmayı ve atış mesafesindeki hedeflere ateş etmeyi içerir.

Bobsleigh
Sporcular (2 veya 4 kişilik farketmez) kısa bir süre için kızaklarını buz üzerinde koşarak iterler. Bu sporda tüm sporcular aynı hattı takip ediyormuş kızağa yön vermiyormuş gibi görünebilir ancak virajlara doğru açıyla girmek hayati önem taşıdığından çok küçük müdehalelerle sporcular kızaklarına yön vermektedirler.

Buz Hokeyi
Buzun üzerinde iki takımla oynanan bir spor veya oyundur. Oyuncular hokey patenlerini giyip hokey sopalarıyla diski (pakı) kontrol etmeye çalışırlar. Oyuncular diski (pakı) kaleye sokarak sayı bulurlar. Takımda biri kaleci olmak üzere altı oyuncu molasız oynar. Aslen bir takımda 20'den fazla oyuncu vardır. Bir oyuncu kuralları ihlal ederse hakem ceza olarak takımı bir süreliğine 5 kişiyle oynatır. 15 ya da 20 dakikalık üç devreden oluşur.

Curling
Körling, 42×4,3 metrelik buzdan bir pist (rink) üzerinde oynanan olimpik bir takım oyunudur. En basit tanımıyla oyunun amacı, granitten yapılmış dairesel taşı buz üzerinde kaydırarak hedefin merkezinde durdurmaktır. Buz üzerine iç içe geçmiş halkalardan oluşan hedefe "ev" adı verilir. Puan, ev'in merkezine karşı takımdan daha yakına taş atarak kazanılır. Hassaslık seviyesi ve kazanmak için ortaya konan stratejik düşüncenin karmaşık yapısı sayesinde curling "buzüstüsatranç" olarak adlandırılır.

Kayakla Atlama
Dik bir rampadan aşağı kaymayı, havalanmayı, mümkün olduğunca yükseğe atlamayı ve ardından düşmeden yumuşak bir biçimde en uzak noktaya inmeyi içeren gösterişli bir spordur. Bu sporda en iyi olanlar, havada süzülürken yatay duruşlarına -ve sinirlerine-, kayakları yere değene kadar hakim olabilenlerdir. Bu popüler ve genellikle erkek egemenliğindeki sporda, yarışçılar sadece uzun atlayışlar için değil, kalkış, uçuş ve inişler için de rekabet eder. 

Kayaklı Koşu
Engebeli ve dağlık bir arazide kayakla yapılan uzun mesafeli yarış. İskandinav ülkelerinde bir eğlence ve bir ulaşım biçimi olarak ortaya çıkan kayaklı koşu bu ülkelerde popülerliğini korumaktadır. Kayaklı koşu kayakla yapılan öteki sporlarla karşılaştırıldığında muhtemelen en tehlikesizi ama en zahmetlisidir, özellikle uzun mesafelerde çok dayanıklı olmayı gerektirir.

Kızak
Oyuncular sırtüstü şekilde kızağın üstüne ve ayakları başa gelmektedir. Kızak ayrıca bu kızaklarla yapılan spor dalıdır. Bu kızakların zamana karşı yarışlarının mücadelesini içerir. 

Kuzey Disiplini
Alp disiplininin aksine karın üzerinde daha rahat hareket edebilmek için ayak topuklarının serbest bırakıldığı, sadece ayakların burun kısımlarından kayağa bağlandığı tüm kayak kayma çeşitlerini kapsayan kış sporları kombinasyonudur.

Serbest Stil Kayak
Kayağın akrobatik bir spor biçiminde yapılan çeşidi. Serbest stil kayağın 2 ana türü "Mogul" ve "Aerial"dır. Üçüncü bir tür ise daha sınırlı bir şekilde uygulanan "Acro"dur. Mogul stilinde mogul adı verilen küçük çıkıntılarla dolu yüksek bir tepeden aşağıya doğru kayarken iki rampanın da üzerinden atlamak gereklidir. "Aerial" stiliyse bir rampa üzerinden atlayıp havada dönüşler ve spinler yapmayı içerir. Bir olimpiyat sporu olarak kabul edilmeyen "Acro", bir tepe üzerinde yapılan jimnastik hareketleriyle dansın bir araya gelmiş hâlidir.

Skeleton
Küçük bir kızakla aşağı doğru buzlu bir yükseklikten atletlerin yüzükoyun bir şekilde hızlıca kaydığı bireysel olarak yapılan kış sporu. Skeleton yarışlarında ulaşılan en yüksek hızlar kızak yarışlarındakinden daha düşük olsa da atletler başları önde yarışırlar. 

Snowboard
Karda yapılan bir spor dalıdır. Surfboard ve Kaykay'dan tek farkı, karda yapılıyor olmasıdır. Snowboard tahtalarının genelde uzunluğu 140–165 cm, genişliği ise 24–27 cm arasında değişmektedir ayrıca boy ve kilo ile orantılı olarak bu uzunluk ve genişlik değişir.

Sürat Pateni
Kadın ya da erkek atletlerin oval, buzdan bir pistte, viraj ve düzlüklerde ritmik ve güçlü bir kayış sergiledikleri bir spordur. Sürat pateni yarışları uzun kulvar, kısa kulvar ve maraton olmak üzere üç farklı sınıfta düzenlenir. Maraton yarışları uluslararası ve olimpik oyunlarda düzenlenmez. 

(wikipedia.org'dan alıntıdır)

0 yorum Blogger 0 Facebook

Yorum Gönder

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top