Kore'nin artık uluslararası düzeyde tanınan, Kore'nin imajında büyük söz sahibi olan kimchinin tüm yıl boyunca yenecek kadar kutu kutu yapıldığı kimchi sezonu başladı. Aslında her sezonda kurulan değişik türlerde kimchiler mevcut. Lakin kışın kurulan kimchilerin en lezzetli olanları olduğu düşünülüyor. O yüzden de ailelerce kış mevsiminin başında yapılması tercih ediliyor.


İki gün önce Koreli arkadaşım fotoğraf yolladı. Ailecek oturmuşlar yere. Almışlar malzemeleri, bir de küçük plastik bir çocuk havuzu. Onun içinde marulları, turpları baharatlara ve acılı biber salçasına buluyorlar. Aslında sıradan bir Türk için bu sahne çok komik gelmeli, ama ben bildiğin olur öyle şeyler diye karşılık verdim. Genellikle senenin sonuna doğru Kasım, Aralık gibi yapılır bu kilolarca kimchi ve tüm sene boyunca her yemeğin yanında ve öğünde yenir. Bizim turşu kurma seremonisi gibi olsa da daha bir gelenekseldir. Öyle çok yenir ki, öyle önemlidir ki Kore'de sırf kimchileri koymak için ayrı buzdolabı satın alırlar. 


Uzun uzun yapılışını anlatmaya gerek yok aslında. Tercihe göre marul, turp, yeşil soğan, salatalık, sarımsak gibi sebzeleri biber salçası, kırmızı pul biber, karides suyu, zencefil, tuz ve şeker ile hazırlanan acılı bir sosa hiç sade yer kalmayacak şekilde bulayıp mümkünse kapaklı kaplara, kavanozlara yerleştiriyorsunuz. Buzdolabına koymadan önce de bir kaç gün oda sıcaklığında bekletiyorsunuz. Bu kadar basit. Belki bu sezon ben de yaparım, plan aşamasındayım şu an. :D

1 yorum Blogger 1 Facebook

  1. Yaa... Ben de çok istiyorum yapmak ^^ Annemi ikna edersem, az bir miktar deneyeceğim :)

    YanıtlaSil

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top