UNESCO Dünya Mirasları listesinde Seokguram Kaya Mezarları ve Bulguksa Tapınağı tek maddede yer alıyor. Gyeongju şehrinde, Toham dağı eteklerinde Gyeongju Ulusal Park'ta yer alan bu iki eser de 8. yüzyılda inşa edilmiştir. Kayıtlara göre Bulguksa Tapınağı'nın yerine 528 yılında Kral Beopheung adına küçük bir tapınak inşa edilmiş. Tarihi Samguk Yusa kayıtlarına göre 751 yılında Kral Gyeongdeok zamanında, başbakan Kim Daeseong ve ailesinin ruhlarına huzur vermek için inşa edilmeye başlanmış. Tapınak, 774 yılında tamamlanıp Bulguksa Tapınağı olarak adlandırılmış.


1914 yılına gelindiğinde tamamen harabeye dönen tapınak 2. Dünya Savaşı ve Kore Savaşı'ndan sonra 1966 yılında kısmi restorasyona alındı. 1969-1973 yılları arasında ise Başkan Park Chung Hee'nin emriyle geniş bir arkeolojik çalışma başlatılarak restore edilmiş ve bugünkü halini almıştır. 7 tane önemli ulusal hazineyi barındırdığı için çok önemlidir. Badotap ve Seokgatap adı verilen ayrı anıt, Nilüfer Çiçeği ve 7 Hazine Köprüleri, Mavi Bulur ve Beyaz Bulut Köprüleri, iki farklı çok değerli Buda heykeli ve Saritap anıtı gibi tarihi eserleri barındırdığı için Güney Kore hükümeti tarafından tarih ve manzara bakımından 1 numaralı alan olarak tescillenmiş. 1997 yılında ise Bulguksa Tapınağı, 4 kilometre doğusundaki Seokguram Kaya Mezarları ile birlikte UNESCO Dünya Kültür Mirasları listesine eklenmiş. 


Seokguram Kaya Mezarları'nın yapımına da tıpkı Bulguksa Tapınağı'ndaki gibi 751 yılında başlanmış ve tapınakla beraber inşa edilerek 774 yılında inşası tamamlanmış. Yuvarlak biçimli ana salonda Bonjon heykeli, Bodhi-ssatwa ve onun müritleri yer alır. Nilüfer çiçeği ile şekillendirilmiş bir sahneye oturan Bonjon heykeli bir gülümsemeyle resmedilmiş. Yarım ay ya da bir yay gibi formu olan tavan yine nilüfer çiçeği motifleriyle örtülmüş. 


0 yorum Blogger 0 Facebook

Yorum Gönder

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top