Yıllar önce büyük tartışmalara zemin hazırlamıştı bu kampanya. Ben o sıralarda hiç tepki vermeyip her tarafın fikirlerini değerlendirmeyi daha faydalı buldum. Ama bir süredir kararımı verip ona göre kullanıyorum. Peki neden Seul ya da neden Seoul yazılmalı?


Tarafların görüşlerini kısaca yazayım da siz de tarafınızı ona göre alın canlar. Önce "Seul" tarafıyla başlayayım. Diyorlar ki; arkadaşım ben Türk'üm ve benim Türkçe'm de bana böyle yaz diyor, ben şimdi elin Korelisi için kırk yıllık dilimi mi değiştireyim. E böyle düşününce haklı bir yerde.


Peki "Seoul" tarafı ne diyordu bu durumda? Diyorlardı ki; söz konusu şehir Korelilere ait, sadece onlara ait olmakla kalmamış bir de ülkenin başkenti. Durum böyle olunca da şehrin adının nasıl anılması gerektiğine de o ülke karar verir, bize de halt yemek düşer. E bu görüş de haklı gibi.


Nasıl karar vereceğiniz konusuna gelirsek o sizin vicdanınıza kalmış bir durum açıkçası. Arkadaş ne büyüttün bu konuyu demeyin sakın nolur. Çünkü Yunanlılar, sevgili İstanbul'umuza Konstantinapolis dediğinde nasıl hassaslaşıp "İstanbul o!" diye çıkışıyorsak Korelilerin de bu hakkıdır kanımca. Ben kararı da aslında öyle verdim sayılır. "İstanbul, Not Constantinople" şarkısının sözlerinde diyor ki "That's nobody's business but the Turks.". Yani "Bu Türkler hariç kimseyi ilgilendirmez.". Peki Koreliler için yapılan çifte standart olmaz mı o zaman? Ben bir süredir düşünüp, Seoul olarak kullanmaya başladım elimden geldiğince. Siz de ikisini de deneyin, tarafınızı seçin! :D

0 yorum Blogger 0 Facebook

Yorum Gönder

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top