Ruhların Kaçışı... Benim kişisel olarak bir parçam olarak gördüğüm bir anime filmdir. Hani öyle bir severim ki bu filmi kendim yazmışım, çekmişim sayarım o derece. Miyazaki... Bu adam bir dahi! Ötesi yok! Hani hepimiz bazı rüyalar görürüz ve film yapılsa neler olacağını düşünürüz ya, ha işte bu adam sanki tüm o yazmaya üşendiğimiz rüyaları tek tek yazmış gibi. Kimine sıkıcı gelir, kimine sanki çok uzunmuş gibi. Ama kendini bu rüyaların akışına bırakanlar için nasıl desem birer cevherdirler. Yani beğenmeyen hiç kusura bakmasın ama halt etmiştir.  Japonların Alice Harikalar Diyarında'sı denilebilir. Sürrealisttir, mantık arayanı döverler! Yıllarca Heidi'yi gözümüzü kırpmadan izlerdik ya o da Miyazaki'nin eseridir.  Neyse Miyazaki'ye dizdiğim bu methiyeden sonra filme geldi sıra. Bu film 2001 yılında Akademi Ödüllerinde En İyi Animasyon Film Oscarını almış. Ayrıca 2002 yılında Berlin Film Festivalinde Altın Ayı ödülünü almış ilk animasyon filmidir.

Adı: Spirited Away  
Yönetmen: Hayao Miyazaki & Kirk Wise  
Yapımcı: Donald W. Ernst & Lori Korngiebel & John Lasseter  
Yazar: Hayao Miyazaki & Cindy Davis Hewitt  
Türü: Aile, Macera  
Süre: 125 Dakika  
Yıl: 2001  
Şirket: Studio Ghibli & Nippon Television Network Corporation (NTV) & DENTSU Music And Entertainment

Ailesiyle taşındıkları yeni evlerine doğru yola çıkan küçük bir kız olan Chihiro'nun abzürt hikayesi. Yeni kasabaya vardıklarında sanki bir hayalet şehire gelmişlerdir. Her yer çok güzel yiyeceklerle doludur. Lakin bir Allahın kulu yoktur ortalarda. Tüm bu şüpheli duruma rağmen Chihiro'nun ailesi bu yiyeceklerden yerler ve birden domuza dönüşürler. Üstüne bir de etrafta tuhaf yaratıklar görünmeye başlamıştır. Ailesini nasıl kurtaracağını ve bu tuhaf yerden nasıl çıkacağından habersiz bir şekildeyken imdadına Haku yetişir. Onun bir Japon hamamında işe girmesini sağlar ve ailesini nasıl kurtaracağının yollarını gösterir. Tüm bu serüven tabi ki çok kolay olmayacaktır. Başına neler neler gelecektir. Haku ile birlikte maceradan maceraya girecektir. Bu maceralar sırasında tuhaf mı tuhaf yaratıklarla, karakterlerle karşılaşacaktır.

***
"Biriyle bir kez tanıştın mı, onu asla gerçekten unutmazsın."

"Buradaki herkesin ismini alır, burdan kurtulmak için ismini sakın unutma Chihiro."

5 yorum Blogger 5 Facebook

  1. ruhların kaçışı ve aslen miyazaki muhteşemdir,söz eden edepsizdir :) miyazaki deyince herkesin ceket düğmelerini bağlayıp,ayağa kalkması icap eder,o derece yani :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hay ağzın dilin bal yesin, ne güzel dedin... :D

      Sil
    2. sayende pasım çok iyiydi,atınca gol oldu :))

      Sil
  2. Roommate'in yurt dışı gezilerinin olduğu bölümde duymuştum bu filmin ismini. Ruh muh deyince aha dedim kesin korku türü bir şey açıp izleyeyim. Beklediğim türde çıkmamıştı evet ama hiç beklemediğim şekilde ağzı açık izlettirmişti kendini. Miyazaki'nin adını ilk duyuşumdu ve duyduğumdan beri hay yapan ellerin dert görmesin diye dua eder dururum. :D Komşum Totoro'yu izlemiştim bu filmin ardından. Ve şöyle bir etki bıraktı bende nasıl desem insanlar bir şeyleri bir şeyler kapabilmek için izler kendinden farklı şeyleri mesela. Ben izledikten sonra "sanki bu bana bir yerden tanıdık geliyor.." diye düşünüp durdum. Senin en baştaki rüyalarla ilgili söylediğin şeyden sonra nereden tanıdık olduğunu anladım. Adam bize bizi izlettiriyor resmen. Ve bunu yaparken biz dahi sonunun nasıl olacağını merek içinde bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu filmi önce televizyonda izlemiştim, daha doğrusu ailemin sıkılıp yarısında kanalı değiştirmesiyle izleyememiştim. Daha sonra kafama bu filmi takmıştım, napsam da izlesem diye. Yıllar sonra internette bu filmi görünce küçük bir evvvreka anı yaşadığımı hatırlıyorum. Uzun zaman sonra gördüğüm bir sevgili gibi izleyip bitirmiştim filmi. :) Bu arada tespitimin senin için de geçerli olduğuna sevindim. ^^

      Sil

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top