Evet İstanbul'dan bir "ses" geçti. Biz onun sanatçı kişiliğine aşığız panpalar. O da İstanbul'a aşık oldu. Daha doğrusu onu deyimiyle Lee's 탄불'a... Hoş bir ses oyunu yapmış kendisi. Kendi soyadı Lee olduğu için Lee'nin "tanbul" u şeklinde bir anlama gelse de okunuşu "İstanbul" ile aynıdır. Bu sürpriz ziyareti neye borçluyduk kimse tam emin değil. Ama amacının gezmek olduğunu herkes tahmin etmiştir. Biliyorsunuzdur Russia'daki SOCHI Kış Olimpiyatlarının kapanış seremonisinde şarkı söyleyecekti. Bunun için de Türkiye'den aktarmalı gitmiş ve buraya gelmişken de İstanbul'u pek şahane gezmiştir. Gezerken de twitterdan paylaşımları eksik bırakmamıştır. Ben önce bu durumu bir arkadaşımdan öğrendim. Nasıl yani ya? dedim. Arkadaş da beni twittera yönlendirdi. Oraya bakmamla da sevgi patlamaları yaşamam arasında fazla bir zaman farkı yoktur. İşte o paylaşımları elimden geldiğince sizlere çevirmeye çalışacağım. Aslında önce aradım, baktım çevrilmişi var mı diye, olmadığını anlayınca iş başa düştü. Çeviride ufak tefek yanlışlarım olabilir, düzeltebilirsiniz sorun değil. Ben de Kore Dil Kurumu değilim en nihayetinde. Ben kendisini More Than Blue filminde seslendirdiği o duygusal şarkı ile tanımıştım ve sevmiştim. Ama twitlerin RT ve favori sayılarına bakacak olursak Türkiye'de çok da fazla tanınmıyor gibi.
  (Attığı twitlerin kronolojisi aşağıdan yukarı doğru. Yani ilk en alttaki tweeti atmıştır. Ben de çevirimi aşağıdan yukarıya doğru yapıyorum.)

İlk twitinde "Lee's "탄불 도착!! 동네분위기가 뭔가 묘~한 분위기..^*" demiş ve karanlıklar içinde bir fotoğraf eklemiş. Türkçesi "Lee's tanbul'a vardım!! Mahallenin atmosferi nasıl desem. Tu~haf bir atmosfer..^*" Bu tweetinin iyi mi kötü mü olduğunu tam anlayamadım. Ama ben iyiye yordum. Değişik bir atmosfer var gibisinden.

İkinci twitinde tarihi bir yapı olduğu belli olan bir fotoğraf koyup şu yazıyı eklemiştir.  "루이비통이?? 터키 성소피아성당에 있는 문양을??^^ㅋ" Hahaha çevirisine gelecek olursak, "Louis Vuitton mı??? Türk Aziz Sofia Katedralinde bulunan desenler mi??^^Haha" Louis Vuitton ne la derseniz, kendine has bir deseni olan ünlü bir çanta markası. Googledan aratırsanız daha iyi anlarsınız. Ayasofya'da bulunan bir deseni o çantanın desenine benzetmiş kendisi. Tarihi yarım ada gezisinin ilk durağını görmüş olduk.

Üçüncü twitinde ise "Lee's 탄불은 전~혀 동계올림픽은 무관심이네요..^^ 온종일 기도소리만..ㅠ 전 낼 소치로 넘어갑니다 폐막식에서 코리아를 힘껏 외치고 오겠슴돠!! 피겨퀸!! 연아킴~~!! 화이팅 ~!! 아 떨려 ㅎ" Yani Türkçe çevirisine gelecek olursak. "Lee's tanbul Kış Olimpiyatlarıyla hi~ç ilgilenmiyor.. ^^ Bütün gün sadece dua sesi.. ㅠ [Ağlama ifadesi] Ben Sochi için dışarı çıkacağım. [?] Kapanış töreninde Kore için bütün gücümle bağırıp geleceğim. Sayı kraliçesi!! Kim Yuna~~! Fighting~!! Ah Heyecanlıyım haha" Bu twitten anlıyoruz ki ezan sesinden rahatsız olmuş galiba. Bununla birlikte bizim Kış Olimpiyatlarını çok da takmadığımızı söylemiş, haklıdır. 

Dördüncü twitinde "경험하지못하면 상상할수도없다.. 저들이 고수의 깊이를 알까요? 그게 제일 걱정입니다ㅠ" demiş. Türkçesini yazacak olursak, "Kötü durumda olmazsak hayal edemeyiz.. Bizler bağlılığın derinliğini biliyor muyuz? Bu en önemli olan." demiş. Sanırım felsefik bir şeyler yazılmış. Ben İstanbul ile ilgili olmadığından bu twitin çevirisine çok önem vermedim ama üç aşağı beş yukarı bu tarz bir şey demiş.

Beşinci twitinde tarihi yarım ada gezisinin bir sonraki durağı, Eminönü! Eklediği fotoğrafta da arkadaki Eminönü köprüsünü görebilirsiniz. Fotoğrafa da şu yazıyı eklemiş: "lee's 탄불 을 뒤로한채 소치로..^*"
Yani " lee's tanbul'u arkama alıp Sochi'ye doğru..^*"

Altıncı twitinde arka planda bir cami fotoğrafı koymuş. Arkadaki caminin Sultanahmet mi yoksa Eminönü'ndeki Yeni Cami mi olduğunu ben seçemedim doğrusu. İstanbul'u çok da iyi tanımadığı keşfettim. Tüh bana! Ama sanki Sultahahmet gibi geldi bana. Neyse işte... Bu fotoğrafa da şu twiti eklemiş. "여기는 건물나이가 기본 1800년이니.. 참 대단한 도시입니다..허허^^" Türkçesi, "Buradaki binanın yaşı en az 1800 yıl.. Gerçekten harika bir şehir.. Hoho^^"

Yedinci ve bu serüvendeki son twitinde de Topkapı Sarayı'ndan olabileceğini tahmin ettiğim bir fotoğraf eklemiş ve şu yazıyı eklemiş. "터키는 한마디로 왜?? 한번 와본사람은 두세번씩 다시오는줄 이제 알겠슴돠..^* 천국가는 문앞에서 ㅎ" Bu en sevdiğim twiti oldu kendisinin. "Türkiye tek kelimeyle... Bir kez gelip gören insanların neden iki üç kez daha yeniden geldiğini artık biliyorum.. ^* Cennete giden kapının önünde haha"


Evet işte o paylaşımları görürüm de durur muyum hiç. Hemen kendisine bir tweet yollayıverdim, görür mü görmez mi diye hiç düşünmeden ve büyük oranda görmez fikrine hakim bir halde. Ve gördü! Fazla sürmedi cevap bile verdi. Oh yeah naraları atarken bana Lee Seung Chul'un İstanbul'a geldiğini haber veren arkadaşıma da cevap verdi ve sevinç katlandı. Daha sonra bir Türk kızına daha cevap vermiş. Sanırım bu benim Koreli ünlülerden cevap olma konusunda 3. deneyimim oldu. Son bulacak gibi de değil. :D
Ben kendisine "Türkiye'ye hoşgeldiniz! Türk hayranlar bir hayran toplantısı istiyor. Lütfen lütfen lütfen!" yazmıştım. Kendisi de cevaben "Türk hayranlarla buluşmaya ben de bayılırım. Yakında geri dönmek istiyorum. İstanbul yaşamak için harika bir yer. Siz çocuklar çok şanslısınız." yazmış. Ben de teşekkür mahiyetinde "Teşekkür ederim. Türk hayranların ve İstanbul senin için bekleyecek." yazdım. Arkadaşıma verdiği cevapta da "Ne harika bir deneyim. İstanbul'daki her anımda eğlendim. Yakında geri döneceğim." demiş. Bir diğer Türk arkadaşa verdiği cevapta da "İstanbul'da daha uzun kalmak istiyorum. Ama şimdi Kış Olimpiyatlarının Kapanış Seremonisi için Sochi'ye gitme zamanı. Bunu kaçırmayın. 23 Şubat." demiş. 
Ayrıca bir ekleme de yapayım Lee Seung Chul Koreli ünlüler arasında çok geniş bir çevresi var. Yani Kore'ye döndüğünde her an İstanbul'u bir ünlüye övebilir... ^^
Bir de ufak bir ricam var. Çevirilerimi izinsiz ödünç almazsanız sevinirim. Hani çalmazsınız siz biliyorum da... ;)

6 yorum Blogger 6 Facebook

  1. bu adamın last concert şarksına bayılıyorum http://www.youtube.com/watch?v=essHouqL19o

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dinlememiştim, cidden güzelmiş. Teşekkürler paylaştığın için... ^^

      Sil
  2. koreli ünlülerden cevap alma konusunda 3.deneyimim demişsin başka kimlerden cevap aldığını merak ettim. söyleyebilir misin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer ikisi Lee Jun Ki ve Jung Il Woo'ydu... Onların yazılarını da blogda bulabilirsin. :)

      Sil
    2. valla sanslısın Sinem, son iki üç aydır başlayan kore merakımın cnblue hayranlığına dönüşmesiyle pek sevmediğim twitter kullanmayı bile öğretti bana :) ama ne yazıkki benim tweetler seninkiler kadar şanslı değil. boynu bükük vazgeçmek üzereyim denebilir :( görür görmez yazılarını okudum. Lee Joon Ki abiyi tanımıyordumda Jung Il Woo'yu Flower Boy Ramyun Shop'tan hatırladım. umarım sözlerini tutarlar. geçen sene k-pop'un k'si ile bile ilgilenmediğim için Music Bank İstanbul konserini kaçırdığımı farkedince bayağı moralim bozulmuştu. gelişmeleri senden takip ederim artık :)

      Sil
  3. Ay inanmıyorum türkiye ye gelmis bu adamın sesine hayranım boyle birsey olamaz ne olur bir daha gelecek olursa haber verin önceden anca gelirim :)

    YanıtlaSil

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top