Bathmophobia... İnternette geçtiği tanımıyla "merdiven veya yokuş fobisi"dir. Hiç duymadınız değil mi böyle bir korku?! Şimdi diyeceksiniz hacı ne alaka nereden esti de bize bunu anlatıyorsunuz. Arkadaşlar kendi teşhisimi kendim koymuş gibi olmayayım ama bende bu illetten var. Merdiven o kadar çok olmasa da yokuşlardan inanamayacağınız kadar çok korkarım. Önceleri bu merdiven ve yokuş korkumu yükseklik korkum var olarak açıklardım. Ki bilmem kaç katlı binalardan aşağılara gayet rahat bakabildiğim halde. E o halde bu ne korkusu hacı diye sorar dururdum kendime.


Bizim evimiz tepe bir mevkide ve eve gidebilmem için mecburen yokuşlardan, merdivenlerden çıkmam, inmem gerek. Bu durum belki de bu korkumu körükledi bilemiyorum. Mesela ilkokuldayken en yakın arkadaşım bir yokuşta oturmaktaydı. Ama nasıl bir yokuş. Bir kaysan soluğu aşağıda ana caddede alırsın. En yakın arkadaşım olduğu halde o arkadaşımın evine hiç gitmezdim, gidemezdim. Ne zaman yokuşlu bir yoldan geçmem gerekse gider kestirme yerine uzun yolu tercih ederdim. Sırf yokuşa bulaşmayayım diye.


Zamanla merdivenlerden de korktuğumu fark ettim. Mesela arası aralık olan, yukarından bakarken aşağıyı görebildiğin o merdivenlerden asla çıkamam. Sanırım iki ya da üç yıl önce Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne gitmiştik bir etkinlik için. Ve okulun toplantı salonuna gitmek için bu tarz merdivenlerden geçmem gerekiyordu. Ne mi yaptım? Arkadaşıma sıkı sıkı tutunarak hiç bir yere bakmadan anca çıkıp inebildim. Korkudan nasıl titredim bir ben bilirim. 


İşte o günden sonra lan neyim var benim falan diye googlea bir yazayım dedim var mı böyle bir şey diye. Cidden varmış, yalnız değilmişim! Şimdi bile ne zaman bir mekana gitsem merdivenlerine göre puanlarım orayı. Merdivenleri çok mu dik, bir daha altın dağıtıyorlar deseler adım atmam. 
Bir de bu korkunun kabusları var tabi ki, onlarsız olur mu. Hala bile en az ayda bir kesin bathmophobik kabuslar görürüm. Ya yokuşlardan kayarım, ya merdivenlerde kalırım falan. Böyle filmlerdeki gibi hayııır diye zorla uyandığım olmuştur çokça. 


Ekşi sözlükte şöyle bir açıklama gördüm. Hani like butonu olsa basacaktım. O kadar iyi anlatmış ki bendeki bu durumu.
"bunun çok ama çok ciddi versiyonları vardır, muhtemelen daha önce özellikle de yokuş yukarı çıkarken araçla aşağı kayma travması sonrası oluşur. hiçbir halttan korkmayan aslan yürekli rişar, ya da ormanda on kaplan gücündeki kişileri bile maymun etmeye yeter."


Herkes böcekten, yüksekten, kapalı yerden... vs vs korkar ama Allah aşkına merdivenden, yokuştan korkulur mu diyebilirsiniz. Ben bile kendime diyorum da bazen. Çocukluğuma inmek lazım.
San Francisco size gezip görmek açısından çok güzel bir yer gibi gelebilir. Ama benim için cehennemden farksız olmasa gerek. Malumunuz yokuşlarıyla ünlü bir şehir, San Francisco.

15 yorum Blogger 15 Facebook

  1. evimiz yokuşta, gerçekten inip çıkarken kitlendiğim oluyo allahım yokuşun ortasında kriz geçiricem, kitleniyorum, adım atsam kayıp hoop ölücem sanki nasıll korku.. birinin beni ordan alıp taşıması lazım gideceğim yere, gerçekten değişik bişey başka şeyden korkum yokta böylesine değişik, bilemiyorum.. merdiven de kısa ve aşağısı vs görünmeyenlerde gayet rahatım.. ama öyle bir merdiven henüz bulamadım :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim gibi birini daha bulduğuma çok şaşırdım. Genelde inanmıyorlar ya da dalga geçiyorlar. Ne olacak yahu bizim bu halimiz?! :)))

      Sil
  2. Benim cocuklugumun gectigi yerlerdeki yokuslari ruyamda gorurdum. Korkuyla tirmanir tirmanir tirmandikca diklesir ben de gerisin geri duserdim, Cocuklugumdan beri surekli devam etti ayni ruyalar. Uzun suredir gormuyorum su an yasim 32. Hala dik egimlerden hafif te olsa korkuyorum, ozellikle otomobil kullanirken.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben o tarz rüyaları hala görüyorum malesef. Hatta çocukluğumda gördüğüm bu tarz bir kaç rüyayı şu an bile hatırlarım. Ben de zamanla alıştım. Yokuşlardan, dik merdivenlerden inip çıkabiliyorum. Ama zorunda olmadıkça tercih etmiyorum açıkçası. Farklı bir hissiyat gerçekten. :)

      Sil
  3. bendede merdiven fobis var yokuş fobisi peki köprü fobisi var mı sizde ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende yokta kardeşimde var çok kötü oluyor

      Sil
  4. Patenle yokuş aşağı kayıp çöp variline çarparak durmuştum. O günden beri yokuş diyince bile içim bir tuhaf oluyor.

    YanıtlaSil
  5. Abla çok berbat bir şey biz dağ kasabasında yaşıyoruz abla o tarlalara gitmek çok korkutucu kimisi pısırık falan diyor ama tarlada dengesini kaybedip hastanelik olanlar çok her neyse bu değilde merdivenler çok kötü korkuyorum hele birde mermer merdivenler vardır ya acayip korkuyorum herkes dalga geçer ama ne olursa olsun o yokuşu çıkınca gördüğün manzarayı hiç bir şeye değişmem (tabi çıkması bir dert inmesi başka bir dert) ( ama galiba zamanla az da olsa hafifliyor)

    YanıtlaSil
  6. Benim gibi birilerinin olması süpermiş tek değilim o merdivenleri inmek var ya ölüm dizlerim yitiriyor inerken anlatamam bugun yokuş inmemek için yarım saat yürüdüm ua ne bunun çözümü acaba😣

    YanıtlaSil
  7. Genel olarak düşme fobim var! Kaldirimlardaki bacalari görunce içim kalkiyo, takilip burnumun ustune düşerim diye.. Merdiven başlarında hayaller görüyorum simdi ayağım kayacak, carpa carpa yuvarlanıcam diye. Bu nasil stres, bu nasil korkudur böyle. Hele birde japon pazarlari var ki o reyonlar üstüme üstüme gelir. Şimdi düşücem reyon üstüme yıkılıcak diye. A dostlar.. Yok mudur bunun çaresi?

    YanıtlaSil
  8. Aşağısı görünen merdivenlerden ben de çok korkuyorum ve de dik olanlar yok mu ve anca çok yavaş çıkabiliyorum. Aquapark'larda beni merdivenler gerçekten çok korkutuyor ama o kaydıraklar için değer diye çıkıyorum artık. Hadi şimdi diyecekler ki kaydıraktan korkmuyon da merdivenden mi korkuyon kardeş. Ama evet ben böyleyim :DD Hatta bir keresinde korku evine gitmiştik daha oyuna başlamadan bir merdivenden çıkmamız gerekiyordu ve dikti şimdi tam hatırlamıyorum ama beni orada arkadaşım nasıl korkutmuştu ben de nasıl çığlık atmıştım. Yemin ederim o gün tabuttan başka sırf merdivenden korktum asdfhgha :D. Bendeki diğer bir gariplikte 1. sınıftaki rüyalarım. Gördüğüm her rüyanın sonunda (öyleydi sanırım) aynı merdivenin tepesinde oluyordum. Sonrada kendimi bilerek atıyordum. Belki de böyle korkmaya başladım ama hiç bilmiyorum. Böyle hatırlıyorum gerçekten ve bunun nedenini de bilmiyorum, ilk kez 2. sınıfta merdivenden düşmüştüm hatırladığım kadarıyla. Eskiden alışveriş merkezi gördüğüm rüyalarda hep yürüyen merdivenlerden veya katlardan aşağıya atlardım. Şimdi çok nadir. Ve ben yokuşlardan pek korkmuyorum ama aşırı dikse tabii ki korkarım. Bende yükseklik korkusu kesinlikle var ama merdiven korkum daha fazladır herhalde.

    YanıtlaSil
  9. Neden neden neden niye ya niye abi aslan gibi adamım yokuşta maymun oluyorum beni bıraksalar kalp krizi gecirir bayılırın heralde

    YanıtlaSil
  10. bu fobiyi yenen oldumu aranızda? olduysa nasıl?

    YanıtlaSil
  11. Ben cocuklugumdan beri ruyalarimda görüyorum korkuyla uyaniyorum dik merdivenler basnda oturup agliyorum falan ama normalde merdivenle bi problemim yok ilerliyo mu acaba

    YanıtlaSil
  12. Eskiden ruyalarimda surekli merdivenlerden hizla inerdim cikardim hatta bazen 10 basamak atlayarak son iki senedir merdivenlerden inerken sorun yasiyorum ayagim bosa gidiyomus gibi hissediyorum cok zor surekli tutunuyorum biryerlerden

    YanıtlaSil

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top