Daha önce sizlere Chuseok'u anlatmıştım. Bugün ise Kore'nin en önemli bayramı sayılan Seolnal'i sizlere anlatacağım. Ancak Chuseok'a nazaran daha derinlemesine inceleyeceğim. Seolnal için gerek Kore Severler Topluluğunun düzenlediği etkinliklere gerekse de Korea-fans'ın toplantılarına katılmışsınızdır, katılmasanız bile bir yerlerden bir şekilde duymuşsunuzdur. Ben 2011 yılının Seolnal'inde Kore Severler Topluluğu'nun Taksim/Gaya restorantta düzenlediği toplantıya katılıp ilk kez Hanbok giymiştim. :) 
Seolnal, Kore'nin kutladığı en büyük bayramdır. Seolnal'den önceki gün (Shinjeong - 신정), Seolnal  
(Seol - 설) ve Seolnal'den sonraki gün (Goojeong구정) olarak 3 gün kutlanmaktadır. Bu bayram Koreliler için çok özeldir ve bu konuda çok hassastırlar.


Klasik bir Koreli aile Seolnal'de neler yapar?

Önce Chuseok'da da olduğu gibi güzel bir masa kurulur. Buna Charye (차례) denir. Sofrada pirinç keki, pilav ve çorba gibi yiyecekler yer alır. Masanın arkasına ise tablo gibi bir şey yerleştirilir. Açıkçası tam olarak bunun taşıdığı anlamı bilmiyorum ama tahmin ediyorum ki olayın manevi havasına uygun anıt tarzı tablolardır. Aile fertleri ise güne bu sofraya saygıyla eğilerek başlarlar. Bu olay Chuseok'da ve ölmüş yakınlarının ölüm yıldönümlerinde de yapılır.



Bu saygı sunuşundan sonra aileler, ölen akrabalarının anıt mezarlarını ziyaret ederler. Buna Seongmyo (성묘) denir. Bu ziyarette mezarın önüne meyveler ve şarap konularak bir tür ritüel yapılır. Tabi ki bu da ölülerin ruhlarını onurlandırmak için yapılır. Ritüel bittikten sonra aile bu yiyecekleri öğle yemeği olarak tüketir. Ayrıca bu mezar ziyaretinde aileler yakınlarının mezarlarındaki otları da temizlerler.



Daha sonra Sebae (세배) denilen aile büyüklerine saygılarını sunmak için yapılan küçük bir merasim vardır. Bunun kültürel karşılığı olarak bizdeki el öpmeye benzer. Ancak Koreliler saygılarını eğilerek gösterirler. Bu aslında göründüğü kadar kolay değildir. Yandaki resimli anlatımlarda kız ve erkeklerin nasıl eğilmeleri gerektiği anlatılmıştır. Tüm bunlar olurken ev halkı geleneksel kıyafet Hanbok'u giymeyi eksik etmiyorlar tabi ki. Bu eğilme sırasında aile bireyleri birbirlerinin 새해 복 많이 받으세요! (Sehe bug mani badıseyo!) şeklinde Kore yeni yıllarını kutlarlar.


Seolnalde yenilen başlıca yiyecek Ddok Çorbası (떡국)'dır. Bu çorba Korelilere özgü özel bir hamur olan Ddok kullanılarak yapılır. Soğan, yumurta ve et eklenilerek çorba tamamlanır. Ddok haricinde pirinç kekleriyle de Seolnal menüsü tamamlanır. 
Ben bu çorbadan tatmıştım. Oldukça lezzetli, Türk damak tadına uygun bir çorbadır. Ancak ddokun doğası gereği dişlere yapışma gibi bir durumu var baştan uyarayım. :) İçerken yadırgamazsınız, ama mercimek çorbası gibi bir çorba da beklemeyin, tadı daha sadedir. 


Seolnal'e özgü durumlardan biri de şans ve bereket getirdiğine inanılan Bokjori (복조리) adı verilen olaydır. Bu hasırdan yapılmış iki kepçenin birbirine bağlanması ve yanlarına bir de küçük bir kese eklenerek tamamlanan bir semboldür. Bokjoriler genellikle mutfakların veya odaların duvarlarına asılırlar. Asıldıkları eve şans ve bereket getirdiğine inanılıyor. Bazen içlerine pirinç ya da para da konulabiliyor. Hediye olarak da verilebiliyor. Genellikle büyükler çocuklara kese içindeki paraları hediye olarak vermektediler.


Seolnal'in olmazsa olmazlarından biri de oyunlarıdır. Seolnal süresince aileler zamanlarını bu oyunları oynayarak, birbirleriyle kaynaşarak geçirirler. Bu oyunlar oldukça fazladır. İsim isim vermek gerekirse şöyle yazayım.  Ancak daha sonra bu oyunları derinlemesine anlatacağım zaten... :) 
Kore'de oynanan geleneksel oyunlar: 
Baduk (바둑) Tuho (투호) Gonggi  (공기) Jegichagi (제기차기) Yutnori (윷놀이) Go-Stop (고스톱) Neoltwiggi (널뛰기) Yeon Naligi  (연날리기) Paengi Chigi (파엔기치기)


 새해 복 많이 받으세요!

0 yorum Blogger 0 Facebook

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top