Bu yazımda anlatacağım kişinin Güney Kore ile bir ilişkisi yok aslında. Blogun adının Korelinin Cadı Kazanı olduğuna bakmayın, benim ilgi alanıma Uzakdoğu öncelikli olmak üzere tüm Asya giriyor.  
Uğur Rıfat Karlova, Tayvanlıların tanıdığı şekliyle Rıfat... Sizin için çok anlamı olmayabilir. Ancak Tayvan başta olmak üzere Çince konuşan coğrafyalarda oldukça tanınan, yaptığı işlerle ses getiren bir isimdir.
Ben önce bir arkadaşımın kendisinin facebook sayfasını ( 吳鳳 Rifat )beğenmesiyle tanıdım. Kimdir yahu bu? diye bir merakla gezindim sayfada, videolarını izledim, google araştırmaları derken nasıl daha önce hiç adını duymadım diye şaşırdım doğrusu. Çünkü Uzakdoğu'da hiç ummayacağınız kadar ünlüdür kendisi. Benim bu ayıbımı anlayıp sizin de onu tanımanıza olanak sağlamak için bu yazıyı yazıyorum.

Özgeçmişi:
Kendisi 2 Ağustos 1980 İzmit doğumludur. Ancak 2 yaşındayken memleketleri Tekirdağ'a taşınmışlar. Liseyi Anadolu Turizm Otelcilik Resepsiyon-Muhasebe bölümünde okumuştur. 1998 yılında Mersin Üniversitesi Anamur Meslek Yüksek Okulu Almanca Turizm Otelcilik bölümünü kazanmıştır. 2001 senesinde okuldan mezun olduktan sonra AÖ Fakültesi İşletme bölümüne kaydolmuştur. 2002 senesinde Ankara Üniversitesi DTCF Sinoloji bölümünü kazanmış ve 4 yıl boyunca Ankara’da Çince eğitimi görmüştür.
Ve 2006 yılında Tayvan Milli Eğitim Bakanlığından aldığı burs ile Tayvan’a gelen Rıfat, burada Ulusal Tayvan Normal Üniversitesi'nde  Siyaset Bilimi yüksek lisansını tamamlamıştır. 2006 yılında Tayvan'a gelmesiyle kendisinin Uzakdoğu televizyon macerası başlamıştır. 2008 Mart ayından bu yana Tayvan’da Comedy Club sahnesinde Çince tek kişilik gösteriler düzenlemektedir. Ayrıca Tayvan'da bulunan Taypey Ulusal Sanatlar Üniversitesi ve Çin Kültür Üniversitesi'ndeki hocalardan Televizyon-Sinema dersleri de alarak kendini geliştirmeye devam etmektedir.


Çince, Almanca, İngilizce olmak üzere 3 dil bilen Rıfat, Tayvan'da 100 den fazla Çince stand up gösterisi yapıp yaklaşık 20 tane reklam filminde oynayıp, yine birçok TV programında boy gösterip, bir çok gösterinin de parlayan yıldızı olmuştur.

Stand uplarında günlük yaşamdan konular ve daha çok kendi deneyimleri ve tespitlerini anlatmaktadır. Ancak bunu bir yabancının Çince anlatması Tayvanlıların büyük ilgisini çekmiştir.

Youtubeda kendi hesabında yaptığı gösterileri Türkçe altyazılı olarak yayınlamaktadır. Ben aralarından rastgele bir tanesi seçerek yukarıda paylaştım. Dilerseniz siz bir girip diğerlerini de izleyebilirsiniz. :) ( rifat karlova )
Rıfat, Tayvan'da sıradan bir komedyen değildir yalnız dikkatinizi çekerim... 2012 yılında Asyanın Altın Küresi olarak anılan Altın Çan (Golden Bell) ödülünü 48 yıllık ödül tarihinde alan ilk yabancıdır!!!
Rıfat, ödülünü en iyi gezi programı sunucusu dalında almıştır. Ödülü alırken elinde Türk bayrağı vardı. ^_^ Aşağıdaki videoda görebilirsiniz!
Eeee o kadar gezi programı dedik, bir Türk'ün Türkiye'yi anlatmaması olmazdı değil mi? Anlattı da... İlk iki bölümünde İstanbul'u anlattı. Bu hafta yayınlanacak 3. bölümü ise memleketi Tekirdağ'da çekmiş. Ben ilk bölümünü Çince bilmediğim halde izledim ve yine de keyifliydi. İstanbul'daki gezip görülmesi yerleri ve yenilmesi gereken yiyecekleri anlatıyordu. Ve bu ilk bölümde Rıfat'ın programı Tayvan'da reyting rekorları kırdı!

Çince bilmeseniz de aşağıdaki İstanbul'da çekilen ilk bölümün videosuna bir göz atmanızı öneririm. :)

Sadece Tayvan'da değil yavaş yavaş Türk medyasında da gerek röportajlarıyla gerekse de TV programlarıyla görünmeye başladı. Son olarak CNN Türk'te Tayvan'nın Cem Yılmazı şeklinde verilen bir haberde yer almıştır. Gerçi bunların hepsini kendi youtube hesabında bulabilirsiniz ancak bir kaçını paylaşmadan olmazdı. İşte o CNN Türk Cüneyt Özdemir ile yaptığı röportajı!

Bir de son olarak Show TV'nin Rıfat ile ilgili olan haberini vermek isterim. Bu haberde Rıfat'ın Tayvan macerasını kısaca anlatıp, Altın Çan ödülünden ufak bir kesit gösterilmiştir. İstanbul'daki ilk bölümünün sahne arkasını da görebilirsiniz. :)

Umarım yeterince açıklayıcı bir yazı olmuştur. Kendisinin facebook ve youtube sayfalarını bir ziyaret etmenizi şiddetle öneririm. Ayrıca dipnot olarak kendisinin twitter adresini de tutuşturayım şuracığa. :)

0 yorum Blogger 0 Facebook

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top