Geldik tez kaynaklarımın bir diğerine... Kapağa bakanların kafası karışabilir. Hacı senin tezin Güney Kore ile ilgili değil miydi, peki neden bu kitabın kapağında Kuzey Kore'nin fotoğrafı var diye. Eeee Kore Savaşı'nı anlatacaksam en azından diğer tarafın da bakış açısını bilmeliyim diye düşündüm. Her defasında Amerika'nın oyunu bunlar, Amerikalılara güven olmaz diyen milletimiz ne oluyor da bu konuda sorgusuz sualsiz Kuzey Kore'ye cephe alabiliyor anlayamıyorum doğrusu.
Bir Güney Kore hayranıyım. Evet, sonuna kadar bunun arkasındayım. Ama her konuda değil tabi ki de. Amerika'ya bu denli, hımmm nasıl yumuşatsam bu sözü tam bilmiyorum ama, yanaşması (!) hiç hoşuma gitmiyor mesela. Ancak siyasi olaylar da zaten onların bileceği iştir benim yorum yapmaya hakkım yok. Bugünlerde Türkiye'nin iç karışıklıklarıyla ilgilenen ve bu durumlar hakkında yorum yapan, taraf tutan Koreliler gördüm. Eğer ki Türkiye'de ikamet etmiyorsa ya da burada yaşamını sürdürmüyorsa bu  konu çok ama çok sinirimi bozuyor. Ben siyasi görüşümü karıştırmadan anlatmaya çalışayım biraz durumu. Ülkemdeki iktidar kötü ise ancak ben kötü diyebilirim, senin benim iktidarımı kötülemeye hakkın yok. Ya da muhalefet yeteri kadar otoriter olamıyorsa bu benim sorunum, seni ilgilendirmez. Sen gelip de benim ülkemin sorunlarını bilmeden, benim ülkemin geçmişini üstün körü kendi medyandan öğrenerek benim ülkem hakkında belli bir temele dayanmayan yorumlar yaparsan, afedersin ama ben senin ağzının ortasına bir güzel çakarım. Kuzey ve Güney Kore'deki durumu da buna benzeterek empati yaptım. Ve artık bu konuda taraf tutmayı çok da istemiyorum. Çünkü bizim bildiklerimiz ne kadar sağlıklı olabilir ki?

Dün haberleri izlerken ufak bir ayrıntıya denk geldim. Birleşmiş Milletler, Suriye'ye yardım için her ülke adına belli bir yardım bütçesi sunmuş. Demiş ki şu kadar şu kadar verirseniz, Suriye için yeterli yardım olur. Tahmin edersiniz ki en çok yardımı Türkiye yapmış. Bu kısmı çok da önemli değil. Ama haberin sonunda Güney Kore'nin ise kendi payına düşen yardımın tek kuruşunu bile yapmadığını söyledi. Şok oldum! O anda yanımdaki aileme diyeceğimi bilemedim. Bahsettiğim de tam bu işte. Hayran olabilirim, ama uyguladıkları politikaların hepsini destekliyor değilim. Ya da Kahrolsun Kuzey Kore naraları atacak hiç değilim! Her ülkenin politikaları kendine. Ben eğer ki Türkiye hakkında yorum yapan bir Koreliden bu kadar rahatsız olduysam onlar da olacaktır elbette ki... Ben bir bütün olarak Kore'ye sevgi beslemekteyim esasen. Kuzey ve Güney gibi bir ayrım yapmadan. Nasıl Kuzey Kore'yi bugünlerdeki agresif politikaları için kınıyorsam, aynını Güney Kore için de yaparım. Ben Güney Kore'ye körü körüne hayran olan biri değilim. Ve bu konuda kendinize de dönüp aynı soruyu kendinize sormanızı istiyorum. Dramaları, filmleri, müzikleri haricinde hiç ilgilenmiyorum diyorsan amenna, ama etrafta cahil cahil gezip Güney Kore hayranıyım da demeyin bir zahmet lütfen.
Neyse çok uzattım giriş kısmını kitaba geçeyim hemencecik. Yukarıda anlattığım durumları daha iyi anlayabilmeniz için, Kuzey Kore'nin bize Amerikan medyası tarafından nasıl adeta öcüleştirildiğini ve Kuzey tarafından tarihi gelişmeleri kavrayabilmeniz için bu kitabı şiddetle tavsiye ediyorum! Öyle lafta değil ama! Hani bana soracak olursanız, tez için okuduğun onca kitap arasından seni en çok etkileyen kitap hangisiydi diye. Cevabım bu kitap olacaktır. Aslında diğer kitaplara bir bakacak olursam savaştaki Türk askerleriyle ilgili olan kısımlar yüreğimi çok yaktı doğrudur. Ama onların çoğusu zaten benim de bildiğim Türk askerinin kahramanlıklarıydı. Bu kitapta ise bilmediğim bir dünyaya ayak basmış gibi oldum ve Kuzey Kore hakkındaki düşündüklerim ve bakış açım tamamıyla değişti. Bunun için kitabın yazarı Zeki Sarıhan'a teşekkür etmeyi nasıl isterim bir bilseniz.
Kitapta Kuzey Kore'ye yaptığı ziyaretlerde yaşadıklarını, orada yaptığı röportajları, bir sosyalistin gözünden Kore Savaşını ve Kuzey Kore'deki sosyal ve siyasi yaşam hakkında merak edilenler anlatılmış. Güney Kore ile hala sıkı müttefik olmamız nedeniyle Kuzey Kore'yi hala bile göz ardı eden bir ülke olsak bile, en azından ilerde bu durumun değişebileceğini umuyorum diyelim. Ama bunun önce fikirlerde oluşması gerekir. Bir kez daha söylemekte fayda var. Kuzey Kore bir öcü değil, önce orayı anlayın sayın Güney Kore hayranları! :)

2 yorum Blogger 2 Facebook

  1. Eski bir kitapmış .Nasıl aldın acaba ? Bende okumak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduktan sonra yorumlarını da bekliyorum... :)

      Sil

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top