Keşmir'den bir fotoğraf. Burası, Muzafferabat yakınlarında felaketzedeler için kurulan bir kamp. Bir felaketzede kampında ciklet reklamı mı? Hem de 'o' anda meseleyi saptıran, önündeki çocukların mahzunluğunu eriten bir dokuyla... Garhi Dubatta Kampı'nda insanların ciklete ihtiyaçları pek yok tabii. Ama o reklam fotoğrafının basıldığı plastik brandaya ihtiyaçları var. Ciklet reklamı, bu çocukların yaşadığı çadırı soğuğa karşı takviye ediyor. Reklam o kadar sanal ki, gerçekliği üstlendiğini bir türlü ispat edemiyor. (Associated Press / Tomas Munita)
Endişeli bekleyiş
Haber fotoğrafının gücünü, işlevini ortaya koyan bir fotoğraf. Romanya... Bu ülkede sel felaketi yaşanıyor. Tuna Nehri'nin kıyısında bulunan bazı kasabalardaki binlerce insan tahliye edilip çadırlara yerleştirildi. AP Ajansı'ndan Vadim Ghirda'nın çektiği fotoğrafla gelen bilgide, ''Yüzlerce felaketzede, nehirden taşan suların kasabalarını, evlerini basıp basmadığını merak ederek endişe içinde bekliyor'' diye yazıyor, 'o' ana da yazıldığı gibi
Dün, bugün ve sefalet
Afganistan'ın başkenti Kabil... İç savaşta harap olmuş bir binanın önünde iki kadın halı silkiyor. Beride derin bir kültürün parlak ürünü Afgan halısı, ötede ise modern bir camii. Ortada da geçmişle bugün arasındaki bağlantıyı kopartan sefalet.
Mısır'ın başkenti Kahire'de Sudanlı göçmenler, 3 aydır başka bir ülkeye gönderilmelerini talep ediyordu. Mısır polisi bu topluluğu zorla oradan çıkarmak istedi. İzdiham oluştu ve çoğu çocuk 20 Sudanlı öldü. Kalanlarsa tutuklandı. Otobüslere tıkıldı. Bu fotoğraf da o sıralarda çekildi. Göçmenlerden birinin çığlığı camı zorluyordu. Otobüse çocuğuyla tıkılan diğeri ise tutuklanmayan birine pencereden oğlunu teslim etmeye uğraşırken, bir yandan da Mısır polisine laf anlatmaya çalışıyordu. Eliyle adeta yalvarıyor, öfkesini ise gözlerinin derinliklerine gömüyordu. (Associated Press / Ben Curtis)
Fransa'da Paris'in banliyölerinden birinde, o beldede yaşayan Afrikalı göçmen çocuklar, kendilerini ikna için yanlarına giden belediye başkanını dinliyor. Düşünceli, mahzun, pek de güvenmeyen ve öfkeyi zapt etmeye çalışan gözler, ayrı ayrı sessiz yanıtlar gönderiyor. Ve 'o' anın bütününe yansıyan bir durum, çocukların karanlıktan çıkıp gelen yüzleri, Fransa'nın bu günlere kadar sorunu görmezden gelişini anlatıyor. (Associated Press / Michel Spingler)
0 yorum Blogger 0 Facebook
Yorum Gönder