Arkadaşlar bugün Kore Alfabesi yani kendilerinin söylediği haliyle Hangıl günü! Gerçi siz Kore'nin sosyal medyasını yakından takip edenler olarak çoktan biliyorsunuzdur bu durumu. Kral Sejong'un Kore Alfabesi'ni kabul edişinin yıl dönümü! Bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler için Korea-Fans'tan bilgiler paylaşmak isterim. ^^


Sejong Sillok (세종실록;世宗實綠) verilerine göre, Kralı Sejong 147 yılında ay takviminin dokuzuncu ayında Hunmin Jeongeum (훈민정음;訓民正音)'un ilanının yayınladı, yeni alfabeyi tanıtan bu belgede de aslında aynı ad ile adlandırıldı. 1926 yılında, Hangul Toplum'ı ay takviminin dokuzuncu ayının son gününde hangul beyanının sekizinci atmışlık devri (480. yılı) kutlandı. Adı "Gagyageul" (가갸글), Hangul için erken bir konuşma dili idi, hatırlaması kolay başlangıç için problem çözmeye dayalı "gagya geogyeo" oldu. Anma gününün adı 1928 yılında "Hangullal" olarak değiştirildi, kısa bir süre sonra "hangul" terimi, 1913 yılında ilk kez Ju Si-gyeong tarafından icat edildi, bu ad yaygın alfabe için yeni bir ad olarak kabul gördü. Ay takvimine göre son gün kutlandı.

1931 yılında, günün kutlanması Gregoryen takvimine göre 29 Ekim tarihine geçildi. 1934 yılında, Jülyen takviminde günün 1446 yılında kutlanıldığının kabul edildiği iddası ortaya atıldı, bu yüzden tarih yeniden 18 Ekim olarak değiştirildi.

Hunmin Jeongeum Haerye orjinal bir kopyası 1940 yılında bulundu, yapılan bir dizi yorumlarda, Hunmin Jeongeum üzerinden yorumlanarak kısa süre sonra gün ışığına çıktı. Ortaya konan Hunmin Jeongeum, dokuzuncu ayın ilk on günü (上旬,, 상순 sangsun) içerisinde açıklandı. 1446 yılında, ay takviminin 1446 yılının dokuzuncu ayının onuncu günü Jülyen takviminin 9 Ekim'ine eşdeğerdir. Güney Kore hükümeti 1945 yılında kurulduğundan bu yana, Hangul Günü'nü hükümet işçileri için işten muaf edildiği 9 Ekim tarihi olarak belirleyerek tatil olarak ilan etti.

Tatil günü olarak yasal bir statüdür, Kore Birleşmiş Milletler Günü'nün devreye girmesi ile, iş günü sayısı artırmak için büyük işveren baskısı nedeniyle 1991 yılında kaldırıldı. Ancak Hangul Günü hala ulusal bir anma günü olarak yasal durumunu korumaktadır.Hangul Topluluğu, tatili eski durumuna geri getirebilmek için kampanya başlattı, ancak 1 Kasım'a kadar etkisi az oldu, destekçiler olarak 2012 yılında büyük bir zafer kazandılar, Ulusal Meclis Hangul Günü restorasyonu için çağrısı kararı lehine 189' a 4 (4 çekimser oy) olarak oylandı. Hangul Günü'nü resmi tatil yapmak için Lee Myung-bak yönetim üzerine baskı uygulamaktadır. 

2009 yılında, Kral Sejong tarafından Kore alfabesinin bulunuşunun 563. yıldönümünün kutlanmasında 6.2 metre yüksekliğindeki, Seul Gwanghwamun Plaza'da Joseon'un Büyük Kralı Sejong'un 20 tonluk bronz heykeli halka açıldı.
 
Kuzey Kore'de, tatildir, Chosŏn'gŭl Günü olarak adlandırılır, tarih münasebetiyle 15 Ocak'ta kutlanır, Hunmin Jeongeum'un gerçek yaratılışının 15 Ocak 1444 (ay takvimine göre 1443) olduğuna inanılmaktadır.

Kore Alfabesi Günü, Güney Kore'de Hangul Günü ve Kuzey Kore'de Chosŏn'gŭl Günü olarak bilinir. Ulusal bir Kore hatıra günüdür, Korea alfabesinin (한글; 조선글) icadı ve ilan edilişi kutlanmaktadır. Kore dili yerli alfabesi Kral Sejong tarafından kabul edildi. Bu olay Güney Kore'de 9 Ekim tarihinde ve Kuzey Kore'de 15 Ocak tarihinde görülür. 

3 yorum Blogger 3 Facebook

  1. Hiç Exo hakkında yazmayı düşünüyor musun acaba? Beklentim o yönde!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımmm sanıyorum ki Exo hayranısınız. :)
      Aslında yazmak isterim, lakin Exo çıkış yaptığından beri çok ısınamadığım bir gruptu. Exo hakkındaki düşüncelerimi çok fazla yerde dile getirmiyorum açıkçası. Hem hayranlar benim yorumlarımı antilik olarak algılayıp karşı atağa geçeceklerdir, hem de ben insanların moralini bozma gereği duymuyorum. Ama genel olarak yorumumu merak edersen senin için bir istisna yapayım. Benim kendilerini çok da samimi bulduğum söylenemez. Umarım yanlış anlamazsın, o kadar korkuyorum ki antilik yaptığım sanılacak diye.

      Sil
    2. BTS de olabilir

      Sil

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top