Mezuniyet tezim için yararlandığım kaynaklardan bir diğeri ise Mehmet Kürşad Ordu'nun derleyip yazdığı Amerikan Kamuoyunda Kore Harbi isimli kitap oldu. Kitabın kapağını gördüğüm an almak istediğim bir kitap olmuştu. Kitabın kapağındaki fotoğrafa saatlerce bakmışlığım vardır. Kapakta Kore'nin yerel halkından yaşlı bir adam ve küçük bir çocuk bulunmakta ve savaşın tüm izlerini halkta görebilirsiniz. 
Kamuoyu denilince ilk akla gelen basın olur hiç şüphesiz. Malum ben de basın ve medya ile Kore arasındaki ilişki üzerine bir tez hazırlıyorum. Her ne kadar Amerikan kamuoyu üzerine olsa da, Türkiye üzerindeki etkilerini de açıklamaktadır. Savaşın insanlar üzerindeki etkisini anlamamda çok yardımcı olmuştu. 
Kitaba Kore ile ilgili genel bilgi vererek başlanmış. Daha sonra 2. Dünya Savaşı sonrası durum ve Kore Savaşı'na ortam hazırlayan durumlar anlatılmış. Kore Savaşının sebepleri, başlaması ve sonuçları anlatılmış. Ancak bunlar anlatılırken savaşın Amerikan basınına nasıl yansıdığı, Amerikan siyasi gelişmeleri ve Türkiye'nin savaşa girmesinin Amerika kamuoyunda bıraktığı izlenim anlatılmaktadır. 
Çok uzun bir kitap olmamasına karşın bölümleri teker teker, sindire sindire okumanızı öneririm. Hatta okurken not alarak okursanız daha bir keyif alabileceğiniz bir kitap. Tezim için okuduğum kitaplar arasında savaşın tüm etkilerini böylesine derinlemesine ve geniş olarak ele alan kitap çok azdır. Kore savaşını anlatan bir kitap okuyacaksanız tüm siyasi olayları size çok da şahane anlatacak kapasitede bir kitaptır. Yararlanılan kaynaklar da çok çeşitli olduğunu göze alırsak objektif bakış açısını da çok da güzel korumuştur.
"Unutulmamalıdır ki, bir ülkenin basını, o ülkede yaşayan halkın nabzını tutar ve kamuoyunu da istediği yöne çekmesi gibi önemli fonksiyonlar üstlenir. Meseleye tümevarım yöntemiyle baktığımızda küçük bir azınlık ya da bir zümre içinde dahi, iyi bir kamuoyu bilgilendirilmesi yapıldığında o topluluğun olaylara bakışı istenilen tarafa ve amaca yönlendirilebilir. Bu büyük topluluklar ve diğer bir ifadeyle devletler için de aynıdır." (Amerikan Kamuoyunda Kore Harbi (MEHMET KÜRŞAD ORDU))
 Kitabın kapağındaki fotoğraf kitabın içine de eklenmiş. O fotoğrafı sizinle de paylaşmak istedim. ^^

2 yorum Blogger 2 Facebook

  1. Şu an ben de tezim içim elimde bu kitabın satırlarını kalemle çiziyorum! Çok başarılı. Savaş kısmına fazla değinmeyeceğim için, çok fazla yararlanamadım ama dönemin uluslararası konjonktürünü anlamam çok yardımcı oldu :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tezinizi yazarken her aşamada işinize yarayacaktır. Kore Savaşı ile ilgili tüm konularda bütün basmakalıp bilgilerin dışında her şeyi kapsayan ve çok ayrıntılı bilgiler veriyor. :)

      Sil

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top