Bugün sizlere blog konseptimin dışına çıkıp çok farklı bir müzik dünyasından bahsedeceğim.
Mahsa Vahdat & Marjan Vahdat...


Aslında sürekli dinlediğim k-pop ile yakından uzaktan alakası olmayan bir tarzları var. Ancak 15 – 29 Kasım 2012 tarihleri arasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün himayesinde, Pi Production organizasyonu ile WOMİST - İstanbul Dünya Müzikleri Festivali'nin üçüncüsü çerçevesinde gerçekleştirilen Mahsa Vahdat & Marjan Vahdat konserine gittim. Abimin hayranı oldukları bu iki müzisyenle yine onun konser daveti üzerine tanıştım. Abim kendilerinin facebook sayfalarının (Mahsa & Marjan Vahdat) gönüllü adminliğini yapmaktadır ve tabi ki o gün de bu konseri kaçırmamak için elinden geleni yaptı.

Saat 8 de yapılacak konsere 2 saat önceden gidip Mahsa ve Marjan kardeşlerle de tanışma imkanı bulduk tabi ki. Konser salonuna ilk giren kişilerdik. Özel muamele görüyor gibiydik. Konser çok güzeldi. Dedim ya alışık olmadığım bir tarz olmasına rağmen keyifle dinledim, hiç sıkılmadım.

Şarkılarından birini de size önereyim o zaman.


Kimdir bu kardeşler?

"1973 yılında Tahran’da doğan Mehsa Vehdet, müzik kariyerine Minoo Mohebbi’den piyano dersleri alarak başladı. Sonrasında Laleh Axevlî ile çalışmaya devam etti. Perî Melekî , Mehdî Fellah ve Muhsîn Keramati ile birlikte geleneksel İran müziği üzerine çalıştı. Önce Ramîn Kakawend ardından da Mesûd Şuarî gibi Kürt setar hocalarından dersler aldı. 1993 yılında Tahran Üniversitesi Müzik Fakültesi’nden master derecesiyle ezun oldu. Şerîf Lutfî, Ahmed Pejman, Xoşeng Zarîf, Behman Vadanî, Abdurrıza Sacîdî, Xoşeng Kamkar ve Muhammed Riza Derwîşi gibi kimi Kürt müzisyenlerle çalışmaya devam etti.



1976 yılında Tahran’da doğan Mircan Vehdet, ise ablası Mehsa gibi Minoo Mohebbi’den piyano dersleri alarak başladı müziğe ve Perî Melekî’nin vokalistliğini yaptı. Mehdî Fallah ve Sîma Bîna ile derlemelerde bulundu ve Kürt vurmalı çalgılar üzerine çalışmaya başladı. Özellikle erbane gibi enstrümanlarda büyük bir başarı elde etti. Ramîn Kakawend ve Mesûd Şûarî’den aldığı settar dersleriyle müzikte haklı bir ün elde etti ve ablasıyla birlikte Mahsan & Marjan Vahdat grubu kurarak çeşitli kentlerde konserler düzenledi.

Dünya müziği gündemine ilk olarak Norveç’in en prestijli müzik şirketi KKV’nin topladığı Axis of Evil albümünde seslendirdikleri ninniyle geldiler. Bu ilgi üzerine Pers Bahçesinin Şarkılar (2006) adıyla bir albüm hazırlayan ikili, yurtdışından aldıkları konser teklifleriyle bir anda İranlı kadınların sesi olarak müzik çevrelerince aranmaya başladı. 2008 yılının sonlarında çıkardıkları Ez Hewa me (I am Eve) adlı albümleriyle 11. Yüzyıl Kürt ve İran şiirinden örnekler sundular ve albüm birçok uluslararası ödül aldı."




 Albümleri:

Lullabies from the axis of Evil
Songs from a Persian Garden
I am Eve
Twinklings of Hope

0 yorum Blogger 0 Facebook

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top