Bu kitap kategori açısından diğer kitaplarından biraz farklı bir kitaptır. Daha çok ders kitabı bile denilebilir. Hee Chul Lee tarafından yazılıp Türk Tarih Kurumu'ndan 2007 yılında yayınlanmıştır.

Kitap;
- Türk ve Kore Kavimlerinin İlişkilerine Tarihi Bir Bakış
- Türkiye-Kore İlişkilerinin Genel Çizgileri
- Siyasi ve Askeri Açıdan Türkiye-Kore İlişkileri
- Ekonomik ve Kültürel Açıdan Türkiye-Kore İlişkileri
- Türkiye ile Kuzey Kore'nin İlişkileri
başlıkları altında  bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler de kendi içlerinde birçok alt başlığa ayrılıyor. Her başlık kendi içinde kronolojik bir sıralamaya sahiptir. Eğer ki Kore ile ilgili kapsamlı ve objektif bir kitap arıyorsanız bu kitap size çok yardımcı olacaktır. Bu kitabın bana da mezuniyet tezim için tahmin edemeyeceğiniz kadar çok yardımı dokunmuştur. Hatta tezimin temel hatlarını bu kitabın izlediği yoldan giderek oluşturmaya çalıştım.

Malumunuz Kore ve Kore ile ilişkiler hakkında çok fazla kaynak yok Türkiye'de. Bu yüzden mesela ekonomik ilişkiler, gelişmeler gibi bazı konularda temel kaynağım olmuştur bu kitap. Hani tezimi yazarken kitabı yazandan, çıkarandan, çevirenden Allah razı olsun diye zaman zaman söylediğim olmuştur. Ayrıca bu kitabı raportörlüğünü, daha önce anlattığım Kore Toplumu, Kültürü, Siyaseti kitabının yazarı Yrd. Doç. Dr. Selçuk Çolakoğlu yapmıştır.


Kullanılan kaynakların çeşitliliği de kitabın bilgi açısından zenginliğini sağlamıştır. Hatta kimi zaman tablolarla ve istatistiklerle verileri güçlendirilmiştir. Siyasi temaslardaki, tüm siyasetçilerin isimlerine kadar tüm ayrıntılara yer verilmiştir. Ben kendi açımdan Türk-Kore ilişkilerini bu denli derinlemesine inceleyen başka bir kitap göremedim henüz. Duyduğuma göre bu tarz bir kitap daha varmış, ama ne piyasada ne de internette hiçbir yerde bulamadım o kitabı. Tezimin üstünden iki yıl geçti, merak ettiğim için hala ararım o kitabı.

1 yorum Blogger 1 Facebook

  1. iyi akşamlar bende tez konusu olarak bu konuyu seçmek istiyorumda önerebileceğiniz başka kaynaklar var mı?

    YanıtlaSil

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top