Öncelikle uyarayım... Bu yazım size ters gelip sizin düşündüğünüz şeyleri yansıtmıyor olabilir. Ama burası da benim blogum istediğimi yazma özgürlüğüm var. Şimdi "mahalle karılığı" yapıp çirkef çirkef yorum yapacaklar koşarak uzaklaşsın buradan. Ki çok çekiyorum son günlerde bu durumdan. Neyseee...


Ladies and Gentlemen! Türkiye yeni bir çağa adım atmış bulunuyor. Bu bizim hayrımıza mı yoksa zararımıza mı bunu kestirmek henüz çok güç. Ama bana sorarsanız ben pek de iyi kokular almıyorum. Bu yeni çağın adını gençlerimiz T-Pop koymuşlar duyduğuma göre. Allah Allah ne ola ki bu derken duydum ki "Aloo" diye bir grup çıkış yapmış ülkemizde. "Şans" diye de bir şarkıları var imiş. E doğal olarak Kore Pop'una K-Pop diyorsak, Türk Pop'u da T-Pop olacaktır pek tabi ki. Bir izleyeyim dedim, yavvv gözüm bir yerlerden ısırıyor falan, şarkıyı daha önce dinlemişim hissi derken ben tüm bu düşüncelerle boğuşurken beklenen haberler her yerde çalkalanmaya başladı.


"K-Pop özentisi çakma grup" Bu söz öbeği benim değil birebir bir internet sitesinden alınmıştır. Lakin şu an baktım ki haber esrarengiz bir şekilde kaldırılmış. Haberin iyisi kötüsü olmaz derler ya cidden öyle. Çakma makma tüm gençler bu adamları konuşur oldu. Bilakis Kore ve K-Pop hayranları. Ve sonunda Türk K-Pop camiası ikiye ayrıldı bu gençler sebebiyle. Destekleyenler ve köstekleyenler olaraktan. Ben ikisine de dahil olmamayı yeğliyorum açıkçası.
Şimdi nereden çıktı bu çocukları anlatmak derseniz, duydum ki K-World dergisinin düzenlediği yarışmaya bu çocuklar da davet edilmiş. Festivalde performans sergilemişler. Ne denli performans(!) sergileyebilmişler orası biraz karışık.


Yahu ne istiyorsunuz çocuklardan ekmeğinde onlar da diyebilirsiniz tabi. Bir açıdan siz de haklısınız. Lakiiiin "telif hakkı konusunda hassas bir ben"e bunları söylerseniz iki yakanız bir araya gelmez bilesiniz. Şimdiiii bu çocukları her şeyiyle ele almak isterim sayın okuyucularım. Kliplerini şuraya bir vereyim önce...


*Öncelikle çocukların tipleri yerinde, yakışıklı çocuklar Allah için, hani derler ya yumurta gibi çocuklar haklarını yemeyelim. Ufaktan bir 1D ve Justin Bieber havaları yok değil. Hatta fazlaları var eksikleri yok elin ecnebilerinden bizim yavrucakların. Türk erkeği tip ve vücut kriterlerini göz önünde bulundurursak da ortalamanın epey üstünde kalıyorlar. Ama durum şu ki şarkıcı olmak için yalnızca tiple yürümüyor.


*İkinci aşamada ses konusunu ele almak isterim. Yani vücut geliştirmeyle olmuyor bu iş panpalar. Ben sadece Şans isimli şarkılarını dinledim, ama ona zor katlandım açıkçası. Çocukların sesleriyle bilgisayarda çeşitli efektler katarak oynanmış. Bu çok bariz anlaşılıyor. Ki bu oynama bile sesleri olmadığı gerçeğini çok değiştirememiş fikrimce. Şimdi diyeceksiniz K-Pop şarkıcılarının çok mu sesleri var bla bla bla... Haklısınız belki de şarkı söyleme yetenekleri çok olmayabilir. Ama bu konuda çocukluktan başlayarak yıllarca eğitim görüyorlar onlar. Ses renkleri çok iyi olmasa da solo, arka fonda müzik olmadan şarkı söyletsen şarkıları çok da şahane söylerler. Benzer mi hiç bizimkilere.



*Üçüncü aşama dans konusu... Dedim ya yıllarca eğitim almış K-Pop endüstrisi idolleriyle bizimkiler bir olmayacaktır elbette ki. Belki ilerde kendilerini geliştirirler bilemeyeceğim orasını, ama şimdiki durum vahim. Hepsine tek tek baktığımızda problem yok gibi gayet iyi dans ediyorlar. Ancaaak yan yana geldiler mi bir senkron sorunu mevcut. Senkron sorununu gidermek için klipte yavaş çekimde ya da hızlı çekimde vermişler bazı kısımları, ama hala bu aynı anda dans edememe sorunu bizleri rahatsız etmekte. Tamam çocuklar dansçı değiller, iki işi birlikte yapıyorlar falan belki senkron tutmaz. Ama arka planda yer alan dansçılar bile senkronu tutturamaz mı hacı. Umarım ilerki kliplerinde daha iyi dansçılarla çalışırlar.



*Dördüncü ve beni rahatsız eden bir aşamaya daha geldik. Tarz ve koreografi... Bana sorsan üç sene düşünsem bulamazdım ben bu benzerliği ama bulan bulmuş panpalar. Zaten klip ve koreografi buram buram K-Pop kokuyor orasını geçelim. Ama hem promosyon için kullanılan fotoğrafta hem de klipte Shinee esintileri görebilmemiz içten bile değil. Adı bile Shinee'nin son harfini ikilemesi gibi Aloo konulmuş. İster istemez Shinee'yi anımsatıyor bana.


*Son ve en önemlisi ise şarkının ta kendisi... Diğer yerleri bilmem ama nakarat kısmının Beast grubunun Beautiful Night şarkısından birebir alındığı çok bariz. Bir başka kısmı da Big Bang'in Fanstastic Baby şarkısından bildiğin aşırılmış gibi. Benim de en çok itiraz ettiğim konu bu açıkçası. Tamam süt gibi çocukları buldunuz şahane, tamam sesleri ve dansları da çok olmayabilir mazur görürüz, hadi tarzı bile esinlenin çok önemli değil, ama şarkıyı ne "esinlenirsiniz" yahu abilerim ablalarım. Çocuklar belki yetenekli, cidden parlayacak yıldızları. Ama daha ilk çıkışlarında böyle çakma çakma piyasaya sürerseniz afedersiniz de dönüp de bakar mıyım ben daha size. Sözüm çocuklara değil, çocukları bu duruma düşürenlere.

Önce üstte Beast'in Beautiful Night ve Big Bang'in Fantastic Baby şarkılarını verdim, altta da söz konusu şarkının K-Pop şarkılarıyla benzediği kısımların arka arkaya birleştirildiği bir klip var. Onu dinlerseniz daha iyi anlarsınız gibi sanki.

Neyse işte içimi böylece boşaltmak istedim. Aaaa ayrıca bir konu daha var ki, ülkemizde çok da yetenekli, başarılı çeşitli müzik grupları varken neden bu çocuklara "Türkiye'nin ilk müzik grubu" damgası vuruldu, bunu hangi aklı kıt vurdu onu da anlamadım da neyse. Hatta Hepsi, 4 Yüz gibi K-Pop'u anımsatan ama orjinal olan gruplarımız da vardı. Sanırım onların kastettikleri "Türkiye'nin ilk Kore özentisi müzik grubu" olmalı. Şimdi bana aman yapıcı olalım falan ayağına yatmayın gençler. Neresinden tutsam elimde kalıyor açıkçası. Her şey ortada! Tamam çocuklar ve şarkı sizin hoşunuza gitmiş olabilir ama bu özenti olduğu gerçeğini değiştirmez. Umuyorum ki ilerleyen işlerinde daha orjinal olurlar.  Evvet sahne sizin, yıldızınız parlasın!

24 yorum Blogger 24 Facebook

  1. Yazın çok uzun o yüzden çoğu kısmını okumadım ama ben bu tür grupların Türkiye'den de çıkması taraftarıyım..Tabi ki özenti olmalarını desteklemiyorum, hatta biraz komik de geliyor ama eğer bu tür çalışmaların üzerine gidilirse ve dünya genelinde kendilerini duyurmaya başlarlarsa Türkiye'nin kazanacağı kesin..Bizim de güzel, yetenekli insanlarımız var; eğer bu grup tutmaya başlarsa bu işe atılacak olan yetenekli gençlerin önünü açar :) Hep beraber bekleyip görelim :)

    Not:Şu an yorum denetleme koyup koymadığını bilmiyorum ama bence yorum denetleme olmalı, yorum yapmayı suistimal eden, takıntı haline getirmiş çok insan var ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda o kadar dolmuşum ki birden patlayınca ipin ucu biraz kaçtı. Haklısın yazı bittikten sonra bana bile biraz uzun geldi. :)
      Ben de destekliyorum tabi ki neden bizim Super Juniorlarımız, MBLAQlerimiz, 2PMlerimiz olmasın. Ama bunu yapmakta başvurdukları yöntem çok yanlış maalesef.
      Denetleme yok ama senin önerinden sonra koyacağım sanırım. Teşekkürler... ^^

      Sil
  2. Ahh benim en rahatsız olduğum kısım da kareografi ama düşününce piyasadaki şarkıcıların da bir çoğu taklit ve ayrıca bunu sadece gruba yüklememek lazım diye düşünüyorum,mesela Tarkan'ı piyasaya çıkarmış menejarleri ,bununla o ilgilenmeliydi hiç olmazsa yani bi kareografları yoksa bile
    Aslına bkarsan ben de sevmedim şarkılarını ama ssanki bu çocuklarda iş var :)

    Not:Sawako'nun bahsettiği takıntılı ben olabilirim sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben onu küfür, hakaret içeren yorumlar atanlar için söyledim yanlış anlaşılma olmasın :))

      Sil
    2. sadece şaka yaptım sorun yok :)

      Sil
    3. Tabi ki haklısın. Yazıda da dedim zaten. Sözüm çocuklara değil, çocukları bu duruma düşürenlere. Ellerinde malzeme varken bunu kullanamayan prodüktörler, koreograflar, söz yazarlarında suç...

      Sil
  3. çok çalışılmadığı bariz belli..çocukların dans ederken yerlerini şaşırıp diğer üyenin dibine kadar girdiği klipte görünüyo..dans ederken geri geri gitmesi gereken yerde dönüp arkaya bakmaları neredeyse diğer üyenin tepesine çıkmalar filan..çok basit çalışılıp bi an önce sahneye attırıverelim çocukları dercesine itelenmişler sanki..
    çıkış yapmalarına hiçbişi demiyorum ama en azından daha iyi bi şarkıyla ve daha iyi bi kondisyonla çıkış yapabilirlerdi..tipler çok iyi..hatta Türk denemeyecek kadar iyi ama sözlerde iş yok,kareografi dersen daha fazla emek istiyo vs..
    umarım kendilerini geliştirirler..her konuda..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle! Her kelimesine katılıyorum yazdıklarının. Hatta benim yazımın özeti niteliğinde bile sayılabilir. Umuyorum ki yazık etmezler çocuklara, daha iyi işler yaptırırlar... :)

      Sil
  4. yazını çok beğendim hatta değindiğim nktaları anlaymışsın bazıları da anlamıyor ama özentiliklede hiç biyere varlmaz en azından sesleri anlaşılır olsaydı ne ala o da yok hatta gülmelik için ok iyi ..şarkıyı ve k-pop u dinleim gerçekten de aynıydı hatta super juniour mr.simple de benzemiyor mu meldo kısmı ben benzettim doğrusu ..neyse aslında geçnlere çok ihtiyaç vardı müzik piyasaına gerileri yaşlanmıştı zaten ama böylede hiç olmadı hiçççç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için teşekkürler. Aynı şeyleri düşündüğümüze çok sevindim! ^^

      Sil
    2. ben teşkür ederim :))))::::::::::::::::)))))))))))))))

      Sil
    3. mantıklı düşünmüşsün ablam ama aloo yu eleştirmeden önce bir araştır

      http://2.bp.blogspot.com/-ooafFDttlF4/U6tZwIARPXI/AAAAAAAAEZ4/K8npzHQIEWI/s1600/Aloo+vs+Kpop+7.png

      bir şu videoya bak ses tonları şarkıdakiyle aynı

      ve birde şu iki şarkıya bakın

      http://www.youtube.com/watch?v=oxcDVuyH6Rk

      http://www.youtube.com/watch?v=KFDN_ocPl7E

      Sil
    4. Tatlım merak etme sen ben gerekli tüm araştırmayı yapıp yazdım bu yazıyı zaten.
      O iki videoda da ses tonları aynı. Çünkü zaten arabanın içinde şarkıyı arabada çalıp playback yapıyorlar, bunu anlamak çok zor değil aslında, sen fark edememişsin. :)

      Sil
  5. ABLACIM ONA PLACKBACK DİYOSUNDA BİDE ŞUNA BAK

    http://www.youtube.com/watch?v=Kbe04CGMTn8

    BİDE ABLA AMA SEN KAÇ YAŞINDASIN ABLACIM

    YanıtlaSil
  6. ABLACIM ŞUNA BAK Bİ AMA ŞUNADA PLAYBACK DERSEN PATLARIM BUNU ANLA ARTIK ONLAR ÇOK GÜZEL BİR GRUP
    http://www.youtube.com/watch?v=H0BYbrKT1qg

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlım 23 yaşındayım, bilmiyorum ablan sayılır mıyım. Mesleğim gazetecilik ve mesleğim gereği araştırma yapmadan yazı yazmam. Zaten verdiğin videoları ben çok önceden izlemiştim. Kusura bakma ama verdiğin her videoda playback yapıyorlar bildiğin. Ellerinde mikrofon yok bir şey yok, çok bariz zaten bu durum.
      Çok iyi insanlar olabilirler, tanımıyorum bilemem. Ama benim için müzik kalitesi ya da dans olarak iyi bir grup değiller. Bu benim görüşüm. Ben nasıl sen onları seviyorsun, iyi bir grup olarak görüyorsun diye saygı duyuyorsam, senin de benim görüşüme de saygı duymanı isterim. Onları bana sevdirme çabanı anlıyorum tabi ki, belki ilerde kendilerini acayip geliştirirler ben bile hayran kalırım bilemeyeceğim. Ama şimdiki durum ne yazık ki böyle.
      Umarım daha fazla video paylaşıp, bana yorum yapma zorunluluğu bırakmazsın. Sakın sana kızdığımı falan zannetme nolur. Ben sadece kendi hislerimi söyledim. :)

      Sil
  7. ablacım bu arada bende 16 yaşındayım bu haklısın ama ben onlara güveniyorum ileridede güzel bir grup olucaklarına tüm kalbimle inanıyorum inşallah başarırlar sizinde onlarında başarılarınızın devamı dilerim

    YanıtlaSil
  8. Aloo adını koyma sebepleri fanlarla soru Cevap videosunda açıktır haksızlık etmeyin çok iyi bir grup ayrıca illaki bişeyler benzemektedir ama çakma değiller

    YanıtlaSil
  9. bende aloo grupunu çok seviyorum ileriledikçede daha güzel bir grup olacaklar ayrıca şimdi de başarısız değiller .ayrıca ben adnana bayılıyorum süperler hepsi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım senin dediğin gibi beni utandırırlar ve çok iyi bir grup olurlar. :)

      Sil
  10. inşanllah daha çalışırlarda kendilerini ilerletirler yoksa bu böyle devam etmez.en azından daha çok çalışıp çabalasınlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aloo gubu dan adna nın tuttu takım nedır

      Sil

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top