Bu kitabı tezimden çok çok önce bir arkadaşımda görüp arayıp da bulamamıştım. Tezim ile gündeme gelince tekrar aradım ve internetten sipariş ettim hemen. 
Abdullah Doğan'ın kaleminden, Kariyer Yayıncılıktan çıkan kitap, "Kitaptan Yüksek İstifade İçin..." isimli bir bölümle başlıyor. Ki benim şahsen çok hoşuma giden küçük bir öneri kısmıydı. 
Daha sonra Kore'nin tarihinden ve Korelilerin özelliklerinden bahsederek devam ediyor. Ardından Kore'deki anılarla devam ediyor. Anıların akabinde Kore Savaşı'ndan, Türk ve Kore ilişkileri açısından önemli bir adım olan 2002 Dünya Kupası'ndan, 2004'te Başbakanın Kore'yi ziyaretinden ve 2005'teki Kore Cumhurbaşkanının Türkiye'yi ziyareti gibi olaylardan bahsediliyor. Bunların dışında tabi ki olmazsa olmaz Kuzey Kore de işin içine katılıyor. 
Bir sonraki bölümde Kore'nin genel özelliklerinden bir rehber gibi bahsediliyor. Sona doğru da en çok işinize yarayacak Korece cümleler, sözcükler yer alıyor. En sona geldiğimizde ise savaşta ölen ABD askeri olan John Carter'ın Türkler için yazdığı bir şiir yer almaktadır.

(John Carter'ın şiiri)

Kitapta saydığım tüm başlıklar altındaki özellikler yine küçük başlıklara ayrılarak tek tek anlatılmış, irdelenmiş. Bu yönüyle anlatılan durumlar arasında aklınızda hiç bir boşluk kalmıyor. Gerçi ben anlatılanların bir çoğunu zaten biliyordum. Ancak eğer Kore hakkında hiçbir şey bilmiyorsanız ya da Kore'ye ziyarete hazırlanıp ufak da olsa Kore'yi tanımak istiyorsanız, gitmeden mutlaka okumanız gereken bir kitaptır. Tabi ki bu anlatılanlar yazarın kendi deneyimlerine dayanılarak okuyucuya sunuluyor. 


Güney Kore; sosyal yaşam, popüler kültür, eğitim, din, tarih, teknoloji, spor, eğlence vb. gibi aklınıza gelebilecek her bakış açısından her alandan incelenmiş. Lakin kitabın 2007 yılında basıldığını düşünürsek, e aradan geçmiş 7 yıl, kitapta anlatılan Kore imajında az buçuk değişiklik olacaktır elbette ki. Ama benim düşünceme göre değişmemiş, aksine anlatılan durumlar kendi içinde biraz daha gelişmiş o kadar. Yani şöyle ki, yine aynı durumlar mevcut, sadece etki seviyesi ya da gözlemlenebilirlikleri biraz daha artmış.

(Kitapta çok hoşuma giden bir bölüm)

Ben yazarın yaşanmışlıklarından çok keyif aldım, aynı zamanda da kendime bazı dersler çıkardım. Tezime aman aman bir katkısı olmasa da bir "Kore Hayranı" olarak kişisel gelişimime büyük katkı sağladı, bana ışık tuttu diyebilirim.

(Belki de olmuştur bile. ^^)

2 yorum Blogger 2 Facebook

  1. çok teşekkürler bulabilirsem okuyacağım :)
    meishenmeweishenme.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. çok iyi bir kitap mı

    YanıtlaSil

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top