Kore'nin geleneksel bayramlarını büyük bir ilgi duyuyorum ve bunları dile getirmeden yapamıyorum... Daha önce Chuseok'u (Chuseok (추석) anlatmıştım aslında, ama dünden beri düşünüyorum yine yazsam da ne yazsam diye. Buldum sonunda. Kore'nin bir diğer geleneksel bayramı Seolnal'dan (Seolnal/Seollal (설날) bahsederken oynanan oyunların isimlerini verip daha sonra ayrıntılı değineceğimi söylemiştim, ama taaa o zamandır bir türlü fırsat bulamamıştım ya da yeri gelmedi diyelim... :) Şimdi tam sırası dedim ve sıvadım kollarımı. Kore'deki oynanan tüm geleneksel oyunları yazmaya çalıştım.
Şimdilik bir kısmını anlattım devamı gelecektir... :)

Baduk (바둑)
Go olarak da bilinir. Çok eski bir oyundur. Dama tahtası gibi kare bir tahta üzerinde siyah ve beyaz baduk taşlarıyla oynanır. İki kişilik bir oyundur ve oyuna siyah taraf başlar. Sırayla konulan bu taşlar, ancak karşı tarafın bu taşı esir almaya çalışmasıyla hareket edebilir. Oyunun sonunda taş koyacak yer kalmadığında en çok alana sahip olan oyuncu oyunu kazanmış olur. Oyunun amacı ve mantığı şu benzetmeyle anlatılmaktadır: "İki general bir bölgeyi kontrol altına almak istemektedir. Bunun için ilk önce gözetleme kuleleri dikerler ve sonra da kendileri için güvenli bir pozisyon kurmaya çalışırlar. Oyunun amacı rakibi tamamen ortadan kaldırmaktan veya taşlarını esir almaktan çok onun karşısında avantajlı bir konuma geçmek, kendi taşlarınızla mümkün olabildiğince çok alanı kontrol altında tutmaktır." Kore'de oyunlar oynanma zamanları vardır, ama bu oyun taşınabilir olduğundan her zaman oynanabilir.


Tuho (투호)
Genellikle Seolnal ve Chuseok oyunu olarak geçmektedir. Çok geniş bir tarihe geçmişe sahiptir ama bilmesek de olur gibi geldi bana çok ayrıntılı nitekim.  Teneke bir kutuya belli bir uzaklıktan kauçuk uçlu okları atmaya çalışılır bu oyunda. Oyunun amacı tahmin edersiniz ki okları kutunun içine atabilmektedir.

Jegichagi (제기차기)

Bu oyun ise Seolnal oyunu olarak bilinmektedir. Oyunda ponpon kızların kullandığı şeylere benzeyen püsküllü küçük bir top kullanılır. Bu püsküllü top ayağın iç kısmıyla sektirilerek oynanır. Amaç topu en çok sektirebilen kişi olmaktır. Bir etkinlikte oyunda oynanan topların yapımı öğretilmişti bize. Ben oynamıştım ve hiç de öyle göründüğü  gibi kolay bir oyun değil. 

Yutnori (윷놀이)
Bu oyun da bir Seolnal oyunudur. Oyun iki kişi ya da iki takım arasında oynanabilir. Kızmabiraderi andıran özel bir tahtası vardır. 4 adet Yut denilen tahta ile oynanır. Bu tahtalar havaya atılır ve yere düştüklerinde aldıkları puanla oyun oynanır. Ailelerin çok sık oynadığın bir oyundur. 

Go Stop (고스톱)
Bu oyunu Kore dizilerinde çok sık görmüşsünüzdür. Kırmızı kırmızı küçük kartlarla oynanmaktadır. Kore'nin iskambil oyunu da diyebiliriz. Henüz çok fazla vakıf olduğum bir oyun sayılmaz ama öğrenmeyi çok isterim. İki ya da daha faza oyuncuyla oynanabilir. Oyunun ismi içindeki bir kuraldan gelmektedir. Eğer oyuncu Go derlerse oyun devam eder ama oyunu bitirirler ise Stop derler ve oyun biter. Tam kurallarını bilmediğim için hangi durumlarda go ya da stop denir bilmiyorum.

Neolttwigi (널뛰기)
Bildiğimiz tahtirevalli oyunudur. Bu oyun da bir Seolnal oyunu olarak bilinmektedir. Ancak bu oyunda oyuncular oturmaz ayaktadır. Biri tahtanın bir ucunda ayakta bekler diğeri de zıplar ve karşısındakini zıplatır. Tahta kaymasın diye de orta kısma genellikle küçük bir çocuk oturtulur.

Yeonnalligi (연날리기)
Bu oyun da çok tanıdıktır. Uçurtma! Bambu çubukları ve Kore kağıdıyla yapılan bu geleneksel Kore uçurtmasına "Yeon" denir. Ama bu oyun öyle bi uçurtma alıp dışarı çıkmakla olmuyor. O gün herkes boş bir alanda toplanıp bu geleneksel oyunu festival havasında oynuyorlar.

Paengichigi (파엔기치기)
Çok yaygın oynanan popüler bi oyun sayılmaz. Bir tür topaç oyunudur. Oyunun amacı Koreye özgü olan topacı en uzun süreyle döndürebilmektir. Sıradan topaç oyunundan tek farkı buz üstünde oynanmasıdır. Bu oyuna dair tek bir görsel bulabildim, o da topaçın resmi o kadar.

Gorideonjigi (고리던지기)
Bu oyunun mantığı biraz tuhoyu andırmaktadır. Oyunca amaç halkaları belli bir mesafe ilerideki uzun çubuğa geçirebilmektedir. 

Gonggi (공기)
Bildiğimiz beş taş oyunudur. Temel kurallar bizimkilerle aynıdır. 

Ddagjichigi (딱지치기)
Kare şeklinde özel bir şekilde katlanmış kağıtlarla oynanır. Yerdeki kağıtlara aynı şekilde bir kağıtla hızlıca vurarak çevirmeye çalışılarak oynanır. Bizdeki taso oyunu mantığındadır.

Ganggangsullae (강강술래)
Bir halk dansıdır. Chuseok zamanı yapılan iyi bir hasat elde edebilmek için geçmişten beri yapılan bir tür ritüeldir. Bizim kutu kutu pense oyununu anımsatır. Evlenmemiş kızlar şarkılar söyleyerek el ele halka şeklinde dans ederler.

 여러분 모두 즐거운 한가위 보내세요!
^o^

4 yorum Blogger 4 Facebook

  1. Siyah beyaz taslarla dama tahtasi gibi biseyin uzerinde kendi tasiyla digerinin tasina vurmaya calisilan,tasi disari mi cikartmaya calisiyolar tahta uzerinde mi tutmaya calisiyolar tam olarak anlayamadigim oyun baduk mu oluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adını bilmiyorum, ama hangi oyunu kastettiğinizi anladım. Yine baduk tahtası ve taşlarıyla oynanıyor o oyun da, ama baduk değil. :)

      Sil
  2. Dibidibidip diye bi oyun var onun adı ne

    YanıtlaSil
  3. Çok kısa abiiiiiii

    YanıtlaSil

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top