Evet yine son anda karar verilmiş bir blog yazısıyla karşınızdayım efenim... Aslında bu yazıyı biraz da kendim için yazıyorum. Çünkü bu gönüllülük konusunda kararsız kaldım. Ben bir çokları gibi özgüveni tavan yapmış biri sayılmam ve acaba gönüllü olsam kıvırabilir miyim, yoksa kendimi kepaze mi ederim diye kendi içimde derin bir tartışmaya girdim. Bu konuda pısırık olduğum bile söylenebilir. Ancak bugün öğrendim ki, Expoda gönüllü olmak için son başvuru tarihi 30 Mart imiş... Hal böyle olunca bir an önce karar vermek gerekir. Sorun şu ki orta derece Korece ve orta derece İngilizceyle ne kadar seçilme şansım var bilmiyorum. Birazcık da ben "yazabiliyorum ama konuşamıyorum gillerden" olmamın da etkisi var tabi ki. 
Neyse işte... Aranızda benim gibi kararsızların var olduğuna inanarak bu yazıyı yazıyorum. Nedir bu Expo gönüllüsü allasen? Ne istiyorlar bizden yahu? İşte bu soruların cevapları üzerine de yazayım bir kaç bişey...


Daha önceki İstanbul - Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 ile ilgili yazımı okuyanlar bilir. Az çok anlatmıştım. Malum ev sahibiyiz ve Kore hayranıyız... Bizden iyi gönüllü bulamazlar. 31 Ağustos - 22 Eylül arasındaki Expo çerçevesindeki etkinliklerde görev almamız isteniyor. Bu gönüllülükte para kazanmayı düşünmeyin, adı üstünde gönüllülük... Gönüllü olduktan sonra ne tür etkinliklerde görev alacağımızı henüz bilmiyoruz. Çünkü çoğu şey netleşmeden açıklamayı tercih etmediler. Ama çoğunuzun haberdar olduğu facebooktaki İstanbul-Gyeongju World Culture Expo 2013 grubunda bu gönüllü arayışı sürmekte... Zaten orada gönüllülerde bulunması gereken vasıflar anlatılmış, ama buraya da kopyalamakta fayda var... 

Şöyle ki:
EXPO İLE İLGİLİ MERAK EDİLEN SORULAR VE CEVAPLARI
1-) Gönüllülüğün Kapsamı Nedir?

Gönüllü adayları “İstanbul – Gyeongju Dünya Kültürü Exposu 2013” kapsamında gerçekleştirilecek etkinliklerde yer alarak Expo süresince belirlenen görevlerde aktif olarak rehberlik,misafir karşılama, performanslar(k-pop,b-boy benzeri) ve sahne arkası gibi etkinliklerde yer alacaklardır.

2-) Gönüllülük Başvurusu Nasıl Yapılır?
Gönüllü adayları www.expodestek.com adresinden iletişim bilgilerini göndererek gönüllülük başvurusunda bulunabilirler. Facebook ve Twitter üzerinden gönüllülük hakkında bilgi alabilirler.İletişim bilgilerini gönderen her aday değerlendirmeye alınacaktır.İletişim bilgilerinizi gönderirken yaşadığınız şehri ve bildiğiniz yabancı dilleri eklemeyi unutmayınız.

4-)Yeme- İçme – Konaklama Nasıl Olacaktır?

Yeme-içme-konaklama konusunda gerekli görüşmeler yapıldıktan sonra karar verilecek. İstanbul’da ikamet eden veya başka bir şehirde bulunup expo süresince İstanbul’da ikamet etme imkanı olan adaylar öncelikli olarak tercih edilecek. Bütçe gerekli bilgi alış-verişi yapıldıktan sonra belirlenecek.

5-)İletişim Bilgilerini Gönderen Herkes Gönüllü Olabilir mi?

Gönüllü olarak çalışması planlanan kişi sayısı yaklaşık yüz olarak belirlenmiştir. Gönüllülük başvuru sayısının fazla olması durumunda İstanbul’da ikamet eden veya başka bir şehirde bulunup expo süresince İstanbul’da ikamet etme sorunu olmayan yabancı dil yönünden kendini geliştirmiş adaylar tercih edilecektir. Expo başlamadan yaklaşık iki ay önce gönüllülerin katılacağı bir toplantı planlanmaktadır. Gerçekleştirilecek toplantıda gönüllü olabilecek kişilerle görüşülerek gönüllü seçimi gerçekleştirilecektir.

6-)Gönüllüler İstedikleri Etkinliklerde Çalışabilirler mi?

Gönüllülerin çalışma şartları ve hangi etkinliklerde çalışacakları expo başlamadan önce tarafımızdan gerçekleştirilecek mülakat sonucu belirlenecektir. Plan ve programın işleyişinin düzenli olması bakımından bu tür bir uygulama gerekli görülmektedir. Gönüllüler kabiliyetlerine göre seçilecekleri etkinliklerde görev alacaklar.

7)Gönüllüler için yaş sınırı var mı ?
Gönüllülerin çalışacakları alanlara göre yaş belirlemesi yapılacaktır. Tecrübe isteyen etkinliklerde yaşça büyük belli bir olgunluğa ulaşmış gönüllüler tercih edilecektir. Yaş sınırı karşılıklı görüş alış-verişinde bulunulduktan sonra belirlenecektir.Planlanan yaş sınırı her yaştan insanın katılması yönünde. 



Şöyle de bir durum var! Hepiniz duymuşsunuzdur, Korea-Fans İstanbul gönüllülerinin bazı etkinliklerde görev alacaklarını. Herkes bunu Expo gönüllüleriyle karıştırmaktadır. Bunun ayrımı tam yapılamadı. Evet Korea-Fans'a İstanbul'da olacak bir dizi etkinlikte görevli olma hakkı verilmiştir. Lakin bu etkinlikler Büyükelçilik-Kore Kültür Bakanlığı 2013 Etkinlikleri adı altında geçen 2013 Kore Kültürü Tanıtım Yılı Gönüllü Çalışması'dır ve Expodan bağımsız gerçekleştirilmektedir. Ama şöyle de bir şey var. Bu etkinlikler de yaz aylarında yapılacak ve Expo ile işbirliği içinde gerçekleştirilmektedir. Amaç tüm o süre içinde Türkiye'de insanlara bir nevi Kore Yılı yaşatmak. Bilirsiniz Türkiye'de 2010 Japon yılı, 2012 de Çin Kültür yılıydı. Peki 2013 neden Güney Kore yılı olmasın? Böyle bir amaç güden tüm bu etkinlikler, Expo'ya nazaran daha geniş bir zamanı kapsıyor. Hatta ilk etkinlik 29 Mart tarihinde gerçekleşecek Totems in Cappadocia isimli etkinliktir. Önce Korea-Fans gönüllülük formu doldurmanız ve gönüllü seçilmeniz. Ardından da duyurusu yapılan etkinlik için zamanında mesaj atmanız gerekmektedir. Bu gönüllülük şartlarını ve getirilerini kendim anlatmak yerine Hilmi Bey'in yazısını kopyalamayı tercih ettim. Daha açıklayıcı olur kanısındayım.

"Kore Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı ve Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kore Kültür Merkezi tarafından, 2013 yılı Nisan-Aralık ayları arasında, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bazı şehirlerimizde 20'den fazla etkinlik gerçekleştirilecektir (konser, sergi, film gösterimi, tiyatro, bale vs). Tüm yıla yayılan bu etkinliklerin gönüllü organizasyonu Korea-Fans'a verilmiştir. Etkinlik programı daha sonra açıklanacak ve her etkinlik için ayrı ayrı etkinlik lideri ve gönüllü listesi oluşturulacaktır.
Etkinliklerde görev alacak ''her gönüllümüze'', KBS Music Bank için ücretsiz bilet (iyi yerden) ve istedikleri bir grubun albümünü (veya Türkçe-Korece sözlük) verilecektir.
Ayrıca, etkinliklerde görev alan gönüllülerimize yönelik, Aralık ayında Ankara'da yapılacak ''Bilgi Yarışması''nda çekiliş yapılacaktır. Çekilişte ismi çıkan ''5'' gönüllümüz 2014 yılı yaz aylarında (büyük ihtimalle Ağustos) düzenlenecek Hallyu Tour'a katılma hakkı kazanacaktır. Gönüllülerimizin çekiliş yapılırken salonda olmaları gerekmektedir. İsmi okunan gönüllü salonda yoksa, çekilişe devam edilecektir.
Bu cazip ödüllerden mümkün olduğu kadar çok kişinin faydalanabilmesi için, her etkinlikte farklı kişilere görev vermeye çalışacağız.Etkinlikler yıl boyuna yayılacağı için (+ 2014 ve sonrasına da), başka organizasyonlarda görev alan arkadaşlarımız (örneğin expo gönüllüleri) albüm, KBS Music Bank ücretsiz bileti gibi hediyeleri alabilecekler ancak; 2014 Hallyu Tour çekilişine ''katılamayacaklardır!''. Çünkü K-F gönüllülüğü bir defalık veya 10-15 günlük değil, sürekli bir uygulamadır. 
2013 Yılı K-F gönüllüleri için oldukça hareketli geçecek. Sadece Ankara, İstanbul değil; İzmir, Adana, Trabzon, Samsun, Adana, Hatay, Gaziantep, Konya, Eskişehr, Kayseri, Denizli, Manisa, Bursa kısacası bütün şehirlerimiz için..."


Ben de Slytherinella olarak Kore-Fans Istanbul gönülleri arasındayım ve bu etkinliklerden birinde görev almak isterim açıkçası. Tüm bu hediyeler olmasa bile ben seve seve gönüllü olurdum. Ama bunlar da insanı teşvik etmiyor değil... :) Lakin şu 2014 Hallyu Tour için çekiliş sırasında Ankara'da olma zorunluluğunu çok saçma buluyorum. Hiç kusura bakmasınlar ama bunun mantıklı bir tarafı yok bence. Ki ben büyük ihtimalle orada olamayacağım, sağlık olsun! :/  Bu etkinlikler hakkında bir çok soru işareti bulunmaktaydı. Bunları çözmek amacıyla 23 Şubat günü Kore'de Eğitim Bursu Semineri etkinliğinden hemen sonra bu konu hakkında K-F Istanbul Gönüllü Toplantısı yapıldı. Pek tabi ki ben buna da katıldım ve bunun da bir kaç videosu mevcut. :) Bu etkinlikte söylenen bir mevzu benim aklımı karıştırdı aslında. Eğer K-F Istanbul gönüllüsüyseniz Expo'da gönüllü olmazsanız daha iyi olur gibi bir şeydi. İkisinde gönüllü olmak yasak değil yanlış anlamayın. Ama Bay Cho, ikisinde birden gönüllü olmaktansa birini seçmek daha iyi olur demişti. Benim kafamı karıştıran konulardan biri de bu nitekim. Zaten K-F gönüllüsüyüm ne gerek var diyorum, ama Music Bank'te gönüllü olmak da bir taraftan cezbediyor insanı! Kısacası kararsızım dostlar! :)
 K-F Istanbul Gönüllü Toplantısı'nda çektiğim videolar!

18 yorum Blogger 18 Facebook

  1. Cok guzel aciklamissin :-) Chanemel :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vuuuu Emelim Chanım, sen gelir miydin benim bloguma yahu... Hem şaşırdım hem sevindim... Sağolasın! :D

      Sil
    2. Sinemmm. Yorum yapmayi beceremiorum diye hiccccc mi bakmiorum sandin kkkkk:-)

      Sil
    3. Öyle sandım galiba... Kusuruma bakma! :D

      Sil
  2. süper bir açıklama olmuş ileri düzeyde ingilizcem var ve orta düzeyde korece (: koreyi seviyorum neden gönüllü olmayayım (: yazın için teşekkürler bende başvuru yapmaya karar verdim (: ama gönüllü başşvuru şeysini bulamıyorum :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim senin adına. Bence seçilmemen için bir neden yok. Başvuruları www.expodestek.com sitesinden alıyorlar diye biliyorum. Ama bugün şöyle bir şey okudum.
      "Merhaba,
      Expo ofisinde gorev almaktayim.
      Expo organizasyonu icin gonullu ve uzman kisilerin CV leri toplanmaktadir.

      Basvuru sekli su sekildedir;
      Korece bilenler; Korece formu doldurup cv leri ile birlikte gondermeleri rica olunur.
      Korece bilmeyenler; Turkce formu doldurup cv leri ile birlikte gondermeleri rica olunur.

      Yollanilacak adres: expoistanbul2013@gmail.com
      Formlar ektedir.

      Saygilarla…

      (Daha once basvuru yapmis olanlar form olmadan basvuru yaptilar ise, form ile birlikte bir daha rica edilmektedir. )

      Tesekkurler..."

      Söz konusu ekleri https://www.facebook.com/groups/koresevenler/ grubunda bu mesajın hemen üstünde bulabilirsin... :)

      Sil
    2. grubu ve başvuru belgesini buldum (: çok teşekkür ederim bu akşam işten çıkışta sağlam kafayla başvurumu yaparım sınav sonuçlarım sertifikalarım falan hep evde (: bakalım umarım seçilirim (:

      Sil
    3. Kesin seçilirsin bence... Expoya iki ay kala da mülakata alacaklarmış öyle duydum ondan da haberin olsun. :) Bu arada seçilince bana da söyle lütfen, merak ederim ben şimdi. :D

      Sil
  3. Videoları daha önce izlemiştim yine senin paylaşımınla, yazıyı da okudum iyice emin oldum artık. Kafamda ki bir çok soru işaretine noktayı koydun.

    Music bank gönüllülüğü o.O Ah be üstüne ben para vereyim beni gönüllü yapın diyesim var. Teklif götürsem mi acaba? :D

    KF etkinliklerini yakınen takip edip bir türlü etkinliklere katılamayan ben, en kısa zamanda gönüllülük başvurusunu yapacağım ki benim de 'Kıvırabilir miyim acaba' sorularım var ama yapamayacağım bir şey olduğunu da pek düşünüyorum hadi anacım sen gönüllüsün diyecek değiller ya ne yapacağımı söyleyecekler elbette. Zaten ödüller, çekiliş çok teşvik edici bakalım belki şans bana da güler. :D

    Teşekkürler~ Ayrıca blogunu neden daha önce takibe almamışım bilmiyorum, yeni takipçin olarak tekrar teşekkür ediyorum o.O

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafandaki sorulara cevap bulduğuna sevindim... :)
      Açıkçası ne yalan söyleyeyim Expo gönüllüğünü diğer etkinliklerden ziyade Music Bank faktörü için istediğim bir gerçek benim de... :D
      Evet aslında en fazla ne kadar zor olabilir ki bu gönüllülük... Korkacak bir şey yok ama gel de bana anlat bunu... :D Cesaretin hoşuma gitti. Umarım bana da geçer bu düşünce... :D
      Bu arada belki bir gün bir K-F etkinliğinde tanışırız belli mi olur... ^^
      Hoşgeldin yeni takipçim Büşra! \(^_^)/

      Sil
  4. siteni yeni gördüm face ve twit kullanmadığım için üye oldum etkinliklere katılman ünlülerden cevap alman gerçekten çok güzel cidden şanslısın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim takip ettiğin için... :) Elimden geldiğince katıldığım etkinlikleri ya da gelişmeleri buradan yazmaya çalışacağım... ^^

      Sil
  5. Merhaba, öncelikle detaylı açıklama için teşekkür ederim.

    2014 Hallyu Tour çekilişi için, çekilişin yapılacağı salonda (Ankara'da) bulunma şartı büyük ihtimalle uygulanmayacak (bazı etkinlik tarihlerinin öne alınmasından dolayı).

    Kore Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı ve Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği etkinlikleriyle, EXPO etkinliklerinde farklı kişilerin görev alması tercih ediliyor. Bunun nedeni, hediyelerin hep aynı kişiler tarafından alınmasının önüne geçebilmek.

    Bir önemli nokta da; EXPO gönüllülüğü belirli bir zaman dilimini kapsıyor. K-F gönüllüğü ise, 4 yıldır devam eden ve önümüzdeki yıllarda da devam edecek sürekli bir uygulama. Sadece İstanbul, Ankara değil, bütün Türkiye'yi hatta temsilcileri sayesinde başka ülkeleri de kapsayan bir organizasyon.

    Saygılar sunarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek, rica ederim. :)

      2014 Hallyu Tour çekilişiyle ilgili şartın uygulanmayabileceği ihtimali bile sevindirdi beni şu an. Umarım öyle olur.

      Evet aslında çok mantıklı bir karar bu. Büyük bir kısım ikisinde de gönüllü olmak istiyor aslında ama, bu diğer insanlar için büyük haksızlık olur bu da bir gerçek.

      Zaman dilimi konusuna ufacık ben de değindim. Korea-Fans gönüllülüğünün daha geniş çaplı oluşundan falan bahsettim. Ama sizin de vurgu yapmanız daha iyi olmuş. Teşekkürler!

      Saygılar. :)

      Sil
  6. Selamlar bir sorum var uamrım yardımcı olursunuz. Kore fanları içerisinden seçilecek vs demişsiniz bu kore fanalrı için resmi üye lma yeri neresidir toplantı vs yapan kore fanları için nereden ğye olabilirim bilgi yada link verirseniz çok sevinirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternet sitesini kastediyorsanız şu site...
      http://www.korea-fans.com/forum/
      Ama eğer ki nasıl Korea-Fans gönüllüsü olurum diyorsanız şöyle açıklayayım...
      kidaybaksi@hotmail.com mail adresine Korea-Fans nickinizle birlikte gönüllü olarak katılmak istediğinizi belirtiyorsunuz. Daha sonra size bir form geliyor. Formu doldurup yolluyorsunuz ve gönüllü olabiliyorsunuz. :)

      Sil
    2. Süpersin teşekkür ederim cevap için :) Ayrıca bloguna bayıldım her güncel bilgiye senden ulaşabilirim artık :) korea-fans forumuna üyeyim aslında ama uzun zamandır girmiyordum başka bir siteden drama vs takip ediyordum neden girmiyordum onuda bilmiyorum şu an ki sitemde pek güncel bilgiler yok sadece dramalar vardı artık korea-fans forumunu takip ederim tabi bu arada senide :) Benim kore hayranlığım çook eski yıllara dayanıyor ama hayat şartları pek fırsat vermedi fanlık görevlerimi yerine getirmeme diyeyim :) Artık sayende bundan sonrasına inşallah güncel bilgilerle ulaşırım isteklerime de:) Expo Sultan Ahmet , eminönüne ve konsere gidebildim 22sine kadar daha görülecek çok şey var. Teşekkür ederim tekrar :)

      Sil
    3. Çok uzun yazmışsın... Her sözün için ayrı ayrı hem teşekkür ederim hem de rica ederim... :)

      Sil

 
Cadı Kazanı © 2013. All Rights Reserved.
Top